STOLTENBERG POSLE SASTANKA ALIJANSE: NATO odlučio da pojača podršku Ukrajini, BiH i Gruziju

Tanjug

07. 04. 2022. u 17:09

ZEMLjE članice NATO saglasile su se danas da pojačaju podršku Ukrajini i obezbediće širok spektar oružanih sistema toj zemlji, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka na visokom nivou u Briselu.

СТОЛТЕНБЕРГ ПОСЛЕ САСТАНКА АЛИЈАНСЕ: НАТО одлучио да појача подршку Украјини, БиХ и Грузију

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg je novinarima rekao i da je dogovoreno da se učini više kako bi se pomoglo ostalim partnerima i obezbedila njihova sposobnost da se brane, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, prenose svetski mediji.

Objasnio je da bi za BiH mogao da se razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, a da bi pomoć bila "prilagođena, vođena potražnjom i pružena uz punu saglasnost zainteresovanih zemalja".

Foto: Tviter

Stoltenberg je ukazao na to da je NATO Ukrajini pružio značajnu podršku u opremi i obučio desetine hiljada ukrajinskih snaga u godinama pre ruske operacije, kao i da je nakon toga pružio dalju pomoć.

Naveo je i da je poziv ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi na samit NATO jedan od načina na koji Alijansa potrebe Ukrajine drži na vrhu svoje agende.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!