RAT U UKRAJINI Gruzijskog ambasadora proteruju iz Ukrajine, Erdogan: Turska neće učestvovati u sankcijama Rusiji

Novosti online

31. 03. 2022. u 10:07

UKRAJINSKE snage i dalje granatiraju gradove Donbasa. Iz Marijupolja je bez učešća Ukrajine evakuisano više od 108 hiljada stanovnika. U samom gradu se nastavljaju borbe protiv nacionalističkih ukrajinskih trupa. U utorak su u Istanbulu održani pregovori Rusije i Ukrajine.

РАТ У УКРАЈИНИ Грузијског амбасадора протерују из Украјине, Ердоган: Турска неће учествовати у санкцијама Русији

Foto Tanjug/AP

Energoatom: Rusi potpisali primopredaju Černobilja, povlače se ka granici

Ruske trupe napuštaju nuklearnu elektranu u Černobilju i idu ka granici Ukrajine sa Belorusijom, saopštio je danas ukrajinski nuklearni operater Energoatom. U saopštenju se navodi da se ruska vojska priprema i da napusti Slavutič, obližnji gradić gde živi osoblje elektrane.

Energoatom je potvrdio izveštaji da su Rusi kopali rovove u Crvenoj šumi, zagađenoj oblasti u koju je ulazak zabranjen, od 10 kvadratnih kilometara oko Černobiljske elektranu, čime su dobili "znatne doze radijacije".

Zelenski traži od Holandije da ne kupuje rusko gorivo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je putem video-veze održao govor poslanicima Parlamenta Holandije. On je pozvao Holandiju da bude spremna da prestane da uvozi gorivo iz Rusije, da oobustavi i trgovinu sa Rusijom i da obezbedi više oružja za Ukrajinu.

On je premijeru Holandije Marku Ruteu poručio da "naše članstvo u EU zavisi od vas".

Rute je ovog meseca na samitu EU rekao Zelenskom da se pridruživanje Ukrajine EU ne može ubrzati. "Ne postoji nešto poput brzog puta, brze procedure", rekao je Rute na samitu 11. marta u Versaju.

Austrija i Nemačka odbijaju prekid uvoza ruskih energenata

Austrijski i nemački lideri su danas ponovili da odbijaju obustavljanje uvoza energenata iz Rusije. Austrijski kancelar Karl Nehamer primetio je da nekoliko zemalja Srednje i Istočne Evrope zavisi od isporuka ruskog gasa.

Nehamer i nemački kancelar Olaf Šolc su tvrdili da postojeće sankcije već imaju znatan efekat i rekli da im je potrebno vreme da pređu na nove dobavljače i obnovljive izvore energije.

Nehamer je rekao da "sankcije imaju smisla samo kada pogode one koje treba da pogode, a ne da slabe one koji sprovode sankcije".

Erdogan: Turska neće učestvovati u sankcijama Rusiji

- Turska neće učestvovati u sankcijama Rusiji rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Ranije smo više puta izjavili da nećemo učestvovati u sankcijama prema Rusiji i objasnili razloge za to. Nema nikakvih promena u našem stavu po pitanju sankcija- rekao je on.

Medvedev: Poljska postaje isturena granica NATO

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev smatra da Poljska postaje isturena granica NATO, jer se na njenoj teritoriji naglo povećava prisustvo američkih trupa.

Medvedev je u članku za agenciju Sputnik Polska upozorio da je to za evropsku bezbednost mnogo opasnije od, kako je naveo, "mitske ruske pretnje“, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u video obraćanju australijskom parlamentu pozvao da se protiv Rusije uvedu jače sankcije

- Potrebne su nam nove sankcije protiv Rusije, jake sankcije sve dok ne prestane da ucenjuje druge zemlje svojim nuklearnim raketama- poručio je Zelenski.

Nijednom ruskom brodu, prema njegovim rečima, ne sme biti dozvoljen pristup međunarodnim lukama, a svako poslovanje sa Rusijom treba prekinuti. Zelenski je dodao da računa na dalju pomoć Australije.

Peskov: Putinu predstavljeni razrađeni mehanizmi za prelazak na plaćanje ruskog gasa u rubljama

- Putinu su predstavljeni razrađeni mehanizmi za prelazak na plaćanje ruskog gasa u rubljama, oni će uskoro biti objavljeni-  rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kremlj ne preduzima nikakve mere, uključujući i pravne, u vezi sa izjavama Chinvala o planovima za referendum o pridruživanju Rusiji- kaže Peskov.

- Oni nemaju informacije o tome šta se dešava u Kremlju, to dovodi do njihovih grešaka- reagovao je Peskov na izjave Pentagona da Putina ne izveštavaju o svemu, i dodao da je "Putin  posle razgovora sa Šolcom naložio Oreškinu da kontaktira nemačkog kolegu, kako bi mu objasnio mehanizam plaćanja gasa u rubljama"

Gruzijskog ambasadora proteruju iz Ukrajine

Zelenski je potpisao dekret o opozivu ambasadora Gruzije u Kijevu.

Ambasador Gruzije u Ukrajini nema šta da radi ovde bez antiruskih sankcija, isporuke oružja i ograničenja rada ruskog biznisa, rekao je Zelenski.

Ranije je Gruzija saopštila da neće podržati uvođenje sankcije Rusiji.

DNR saopštila da su danas uništena dva helikoptera ukrajinskih trupa kod Marijupolja i sprečili pokušaj evakuacije vođa ekstremista

- Političko rukovodstvo u Kijevu ponovo je pokušalo da evakuiše vođe ukrajinskih nacionalista iz Marijupolja. Naši sistemi za protivvazdušnu odbranu kod Marijupolja jutros su otkrili i uništili dva neprijateljska helikoptera, od kojih je jedan pao u rejonu Ribackog. Trenutno se utvrđuje mesto pada drugog helikoptera i broj likvidiranih nacionalista-  naglasio je Basurin.

Čavušoglu: Abramovič iskreno radi na okončanju rata

Turska radi na organizovanju susreta ukrajinskog i ruskog ministra spoljnih poslova nakon što je ove nedelje bila domaćin mirovnih pregovora u Istanbulu, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Sastanak dvojice ministara bi, prema njegovim rečima, mogao da se održi u roku od dve nedelje, prenosi agencija Rojters.

Pregovarači iz Ukrajine i Rusije održali su početkom ove nedelje u Istanbulu prve direktne razgovore za više od dve nedelje, tokom kojih je Ukrajina predstavila pisane predloge za zaustavljanje ruskog napada.

Čavušoglu je, međutim, izjavio da Turska nije videla punu implementaciju onoga što je dogovoreno tokom pregovora u Istanbulu, uključujući povlačenje ruskih snaga iz nekih oblasti.

Turski ministar je, takođe, naveo da ruski oligarh Roman Abramovič, koga su evropske nacije sankcionisale zbog ruskog napada na Ukrajinu, iskreno radi na okončanju rata.

- On je bio na vezi između Kijeva i Moskve od početka invazije 24. februara- izjavio je Čavušoglu.

Abramovič se u utorak pojavio na ukrajinsko-ruskim pregovorima u Istanbulu.

Uništene velike baze goriva iz kojih su se gorivom snabdevale ukrajinske trupe u Donbasu

Ruska vojska uništila je krstarećim raketama visoke preciznosti baze goriva u Dnjepru, Lisičansku, Čugujevu i Novomoskovskom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov je precizirao da su uveče 30. marta krstarećim raketama visoke preciznosti uništene velike baze goriva iz kojih su se gorivom snabdevale ukrajinske trupe u Donbasu.

- Tokom noći ruska avijacija uništila je 52 ukrajinska vojna objekta, uključujući jedan protivvazdušni raketni sistem S-300 južno od naselja Izjum i jedan 'Buk-M1' u rejonu Kurahovo, dva višecevna raketna sistema, jedno skladište municije i raketno-artiljerijskog naoružanja, dva skladišta goriva i maziva i 38 uporišta i rejona koncentrisanja vojne tehnike- istakao je portparol.

Zelenski: Ne verujem da se ruske trupe dobrovoljno povlače iz Kijeva i Černigova

U svom obraćanju, ukrajinski lider je takođe rekao da dok su u toku pregovori između dva naroda ''još ništa nije precizirano“.

-Da, postoji pregovarački proces koji je u toku, ali to su još reči. Bez nečeg konkretnog, rekao je Zelenski, prenosi Skaj njuz.

- Govori se i o navodnom povlačenju ruskih trupa iz Kijeva i Černigova. O navodnom smanjenju aktivnosti u ovim oblastima. Znamo da ovo nije povlačenje, već rezultat potiskivanja. Rezultati rada naših branilaca, dodao je.

Kako je rekao, vidi se da postoji gomilanje ruskih trupa za napade vesti u Donbasu.

Ove nedelje se činilo da je došlo do potencijalnog pomaka u mirovnim pregovorima u Istanbulu nakon što je Rusija rekla da će smanjiti svoju vojnu operaciju oko Kijeva i Černigova.

Kadirov: Oslobođeno oko 90 odsto Marijupolja

Oslobođeno je oko 90-95 odsto Marijupolja, poslednje mesto gde se kriju banditi je veliki metalurški kombinat „Azovstalj“, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Na slobodnu teritoriju grada postepeno se vraća život. Ljudi izlaze na ulice iz svojih skloništa, umorni od kanonade eksplozija i gladi. Neki čak voze i automobile, ima i onih koji su se predomislili da odu u Rostov na Donu i privatnim prevozom se vratili u Marijupolj- napisao je Kadirov na svom kanalu na Telegramu.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je prekid vatre u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju pod opsadom kako bi se omogućila evakuacija civila.

- Da bi ova humanitarna operacija uspela, predlažemo da je provedemo uz izravno delovanje Visokog poverenika UN-a za izbeglice i Međunarodnog odbora Crvenog krsta- navodi se u saopštenju ministarstva koje je u sredu citirala agencija France-Press.

Sjedinjene Američke Države su povukle svoje ratne brodove iz Crnog mora, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Prema njegovim rečima, američka vojna komanda je takve akcije smatrala merama opreza kada je videla da ruska vojna operacija u Ukrajini "postaje neizbežna", prenela je agencija RIA Novosti.


- Da svima bude jasno: SAD nemaju interes da izazivaju sukob bilo kakvom odlukom o raspoređivanju snaga- kazao je Kirbi.

On je dodao da za sada nema detalja o vremenu povratka američkih brodova u Crno more.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona