BELORUSI JAČI OD POLJAKA: Poljska želi da od SAD kupi moderne avione F-35 i uveća vojni budžet

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

30. 03. 2022. u 07:00

SVE agresivnije ponašanje poljskih rukovodilaca nametnulo je pitanja koliko je objektivno moćan vojni potencijal te zemlje.

БЕЛОРУСИ ЈАЧИ ОД ПОЉАКА: Пољска жели да од САД купи модерне авионе Ф-35 и увећа војни буџет

Foto: EPA

Upravo u Varšavi govore o potrebi slanja mirotvoraca iz zemalja NATO u Ukrajinu što je automatski izazvalo negativnu reakciju Moskve. U zapadnoj Alijansi su shvatili da bi to moglo dovesti do trećeg svetskog rata.

Moskovski vojni ekspert i urednik u časopisu "Arsenal otadžbine" Aleksej Leonkov kaže da Poljska može efikasno da deluje samo u okviru NATO:

- Poljska armija je među deset najvećih u Evropi, ima 128.000 vojnika sa ambicijom da dostigne 200.000. Godišnji vojni budžet je 12,6 milijardi dolara. Plan je da se on povećava. Na njenoj teritoriji se stalno rotiraju jedinice NATO, a u Rezdikovu su američki PVO sistemi.

Foto: Free Images Pixabay

Poljska ima oko 900 tenkova. Uglavnom su to stari sovjetski oklopnjaci, ali imaju i nemačke "leoparde".

Mornarica poseduje pet dizel podmornica, dve fregate naoružane raketama. Takođe, imaju jednu korvetu i štabni brod, kao i osam desantnih brodova.

Što se tiče avijacije, u njihovim hangarima je oko 50 američkih aviona F-16, 30 "migova 29", kao i 90 helikoptera raznih tipova. Poljaci žele da modernizuju svoju avijaciju i kupe američke F-35.

- U vojnim operacijama koje su sprovodile zemlje NATO, Poljaci se nigde nisu isticali po svojoj sposobnosti. Interesantno je da su Amerikanci pokušali da ocene moć poljske armije u odnosu na Belorusiju. U tom hipotetičkom sukobu po američkim procenama bila je jača beloruska armija i to bez podrške Rusije - kaže Leonkov.

Poljaci bi u sastavu NATO uglavnom imali zadatke koje obavlja kopnena vojske. Vlasti u Varšavi pokušavale su da naprave svoj vojno-industrijski kompleks, ali nisu imali značajnih rezultata.

- Ne treba se bojati da će Poljska sama povući bilo kakav potez što se tiče angažovanja armije. Čim su im na samitu NATO rekli da njihov plan nije realan, oni su zaćutali - zaključuje Leonkov.

Foto Tanjug/AP

HTELI BI I KALINjINGRAD

SEKRETAR Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Aleksej Danilov podržava teritorijalne pretenzije Poljaka na Kalinjingradsku oblast koja pripada Rusiji.

- Ambicije Varšave mogu da utiču na zaustavljanje ruske specijalne operacije u Ukrajini. To bi nam sigurno pomoglo ako bi neko od zvaničnika podržao takve poljske ambicije - kazao je Danilov.

Minulih dana bivši komandant kopnenih snaga Ukrajine general Valdemar Skšipčak je kazao kako Varšava treba da pokrene pitanje kome pripada Kalinjigradska oblast, koju je 1945. okupirala Rusija. Tom poljskom generalu su iz Kalinjingrada poručili da se pozabavi i izuči istoriju i da ne govori gluposti. Kalinjigradska oblast je pripala Rusiji posle Potsdamske konferencije nakon Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu