UKRAJINA OBEĆALA HITNU ISTRAGU: Mora se uvtrditi istina o zlostavljanju ruskih zarobljenika

Novosti online

28. 03. 2022. u 09:08

UKRAJINA je obećala "hitnu istragu“ nakon pojavljivanja video snimka na kojima njeni vojnici pucaju na ruske zarobljenike.

УКРАЈИНА ОБЕЋАЛА ХИТНУ ИСТРАГУ: Мора се увтрдити истина о злостављању руских заробљеника

Foto AP

Pojavio se video snimak na kome se vidi kako ukrajinski vojnici navodno pucaju u kolena muškarcima, koji su očigledno ruski zarobljenici, tokom operacije u oblasti Harkova, prenosi Si-En-En.

Na snimku dugom skoro šest minuta čuje se kako ukrajinski vojnici saopštavaju da su uhvatili rusku izviđačku grupu koja je delovala iz Olhovke, naselja u Harkovu, otprilike 30 kilometara od ruske granice.

Upitan o snimku, savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič, rekao je u intervjuu objavljenom na Jutjubu u nedelju da će vlada ozbiljno i hitno istražiti ove navode, navodi Si-En-En.

- Vlada ovo shvata veoma ozbiljno i biće sprovedena hitna istraga. Mi smo evropska vojska i ne rugamo se našim zarobljenicima. Ako se ovo pokaže kao istinito, reč je apsolutno o neprihvatljivom ponašanju - naglasio je ukrajinski zvaničnik.

CNN je zatražio komentar od ukrajinskog Ministarstva odbrane, a kao odgovor, ministarstvo je američkoj televiziji poslalo izjavu načelnika Oružanih snaga Valerija Zalužnjeg, koja, kako se navodi, se ne odnosi direktno na pomenuti incident, niti daje bilo kakve odgovore.

- Da bi diskreditovali ukrajinske odbrambene snage, neprijatelj snima i distribuira montirane video-snimke koji pokazuju nečovečno postupanje navodnih ''ukrajinskih vojnika'' prema ''ruskim zarobljenicima. Naglašavam da se vojnici Oružanih snaga Ukrajine i drugih legitimnih vojnih formacija striktno pridržavaju normi međunarodnog humanitarnog prava - poručio je Zalužnji.

BONUS VIDEO:

RUSKI "KRASNOPOLj" RAZNEO UKRAJINSKI PVO: Pogledajte snimak napada specijalnom granatom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!