PRETNJA OD NUKLEARNOG RATA UVEK POSTOJI Dmitrij Medvedev: Kriza gora neko u vreme Hladnog rata, mora se voditi odgovorna politika

Srna

26. 03. 2022. u 15:54

PRETNjA od nuklearnog rata uvijek postoji, čak i kada niko ne želi oružani sukob, izjavio je zamenik predsedavajućeg Savjetu bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

ПРЕТЊА ОД НУКЛЕАРНОГ РАТА УВЕК ПОСТОЈИ Дмитриј Медведев: Криза гора неко у време Хладног рата, мора се водити одговорна политика

Foto: AP - Alexei Nikolsky

On je za "Sputnjik" rekao da je neophodno sprovoditi odgovornu politiku.

"Niko ne želi bilo kakav oružani sukob, a još manje nuklearni rat, koji je pretnja samom postojanju ljudske civilizacije", naglasio je Medvedev.

Medvedev je istakao da su u pravu oni analitičari koji su govorili da je nuklearno oružje sprečilo brojne ratove u 20. i 21. veku, čak i ako su ti stručnjaci cinično iznosili te izjave.

"To je istina. Zapravo to je ono i učinilo", napomenuo je Medvedev odgovarajući na pitanje o potencijalnom nuklearnom sukobu ili ratu Rusije i NATO-a.

Ruski zvaničnik naveo je da su nuklearna oružja NATO-a usmerena ka objektima u Rusiji, dok su ruske nuklearne glave usmerene ka Evropi i SAD, te da je stoga neophodno da se vodi odgovorna politika, javio je "Sputnjik".

Medvedev je ocenio da je trenutna kriza gora nego tokom Hladnog rata, jer druge zemlje u to vreme nisu pokušavale da dovedu situaciju do tačke ključanja, niti su uvodile sankcije industriji, poljoprivredi i individualcima.

On kaže da bi se u slučaju neodgovornog stava ruskih vlasti Rusija povukla iz sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja "Novi START", jer su oni koji su ga potpisali sada na spisku ljudi kojima je Zapad uveo sankcije.

BONUS VIDEO: SNIMAK UDARA "KALIBRA": Napad visokopreciznim oružjem sa Crnog mora na vojne objekte Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?