PUTIN: "Ruski pisci i knjige su zabranjeni na Zapadu, ali kod nas je to nezamislivo"

Novosti online

25. 03. 2022. u 13:52

RUSKI predsednik Vladimir Putin čestitao je danas ruskim radnicima u kulturi njihov praznik (Dan radnika u kulturi) i istakao njihov značaj za državu.

ПУТИН: Руски писци и књиге су забрањени на Западу, али код нас је то незамисливо

Foto: Tanjug/AP

Dan radnika u kulturi u Ruskoj Federaciji obeležava se svake godine 25. marta od 2008. godine.

- Pre svega, želeo bih da čestitam vama i svim vašim kolegama Dan radnika u kulturi. Ovaj praznik pokrenut je u čast ogromne armije ljudi, pravih poklonika koji su svoje živote posvetili ruskoj kulturi - rekao je Putin, obraćajući se ruskim laureatima tradicionalnih predsedničkih nagrada iz oblasti književnosti, umetnosti i kulture.

- Velika i neiscrpna, kultura odražava svu raznolikost duhovnog i istorijskog nasleđa i tradicije višenacionalnog naroda naše zemlje, jedan je od najvažnijih temelja države i društva, i služi jačanju naše kohezije, i formiranju osećaja za otadžbinu kod mladih građana - naglasio je predsednik.

- Ruski pisci i knjige su zabranjeni na Zapadu, ali kod nas je to nezamislivo — nema mesta etničkoj netrpeljivosti -rekao je Putin - na Zapadu cveta takozvana „kultura otkazivanja“, ostrakizam i potiskivanje činjenica koje se ne uklapaju u njihove šablone - rekao je ruski predsednik.

- Mnogi znaju, videli su kako je jedan ulični umetnik na kući naslikao portret ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, sada ostrakizovanog i osuđenog na zapadu. To daje nadu da će kroz međusobnu simpatiju ljudi, kroz kulturu koja povezuje i ujedinjuje, istina naći put - dodao je Putin.

Podsećamo, u Napulju se na zidu Tehno-industrijskog instituta pojavila freska koja prikazuje Dostojevskog. Njen autor, italijanski umetnik Jorit se na taj način usprotivio odluci Univerziteta Bikoka u Milanu da obustavi kurs o ruskom piscu zbog Specijalne operacije Ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Univerzitet se, posle talasa dobijenih kritika, ipak predomislio. 

(RIA novosti/RT)

BONUS VIDEO:

U POLjSKOJ SRUŠEN SPOMENIK CRVENE ARMIJE - Istorijski spomenik sravljen sa zemljom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)