IME MEDLIN OLBRAJT OSTAĆE SINONIM ZA ZLO: Promenila ga je zbog školovanja u Švajcarskoj, a evo kako se zapravo zvala mrziteljka Srba

Novosti onlajn

23. 03. 2022. u 20:36

MEDLIN Olbrajt preminula je danas u 85. godini.

ИМЕ МЕДЛИН ОЛБРАЈТ ОСТАЋЕ СИНОНИМ ЗА ЗЛО: Променила га је због школовања у Швајцарској, а ево како се заправо звала мрзитељка Срба

Foto: EPA

Njena biografija poznata je celom svetu, međutim ono što je manje poznato jeste njeno pravo ime.

Olbrajtova je rođena u Pragu kao Mari Jana Korbelova.

Ime "Madlen" je francuska verzija češkog nadimka "Madlenka" koji joj je nadenula baka. Olbrajtova je zvanično uzela novo ime prilikom odlaska na školovanje u Švajcarsku.

Bila je američki političar i diplomata. Bila je 64. američki državni sekretar ujedno je bila i prva žena na toj funkciji. Na predlog predsednika SAD Bila Klintona, pošto je Senat odobrio njeno imenovanje, stupila je na dužnost 23. januara 1997. Potom je bila vanredni profesor diplomatije na Univerzitetu Džordžtaun.

Kako je objavila njena porodica, preminula je od raka.

Olbrajtova će ostati poznata po snažnoj antisrpskoj retorici, dok je za vreme obavljanja funkcije šefice diplomatije SAD bila jedan od glavnih zagovornika bombardovanja SRJ 1999. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)