NOVA KRISTALNA NOĆ: Pitanje dana kada će na lomačama goreti knjige Dostojevskog i drugih ruskih pisaca

Piše Milorad Vučelić

21. 03. 2022. u 16:24

AUTORSKI tekst glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Milorada Vučelića za "Pečat", pod naslovom "Nova kristalna noć", prenosimo u celosti.

НОВА КРИСТАЛНА НОЋ: Питање дана када ће на ломачама горети књиге Достојевског и других руских писаца

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

"U zemljama Zapada Rusi se otvoreno napadaju i ugrožavaju. Odigrava se pravi pogrom nad poznatim i nepoznatim Rusima. Pljačka se pravoslavna crkva i skrnave svete mošti usred Oksforda. Napadaju se škole i ruski đaci. Proteruju se i vređaju ruski umetnici i sportisti. Samo je pitanje dana kada će na lomačama goreti knjige Dostojevskog i drugih ruskih pisaca, baš kao i note Čajkovskog.

Komandant puka Crvene armije F. M. Zinčenko je neposredno pre napada na Rajhstag u maju 1945. primio vest o pogibiji brata. Poginuo je još jedan od gotovo 27 miliona Rusa koji su položili život u Otadžbinskom ratu. Sišavši u podrum Rajhstaga, na licima Nemaca koji su se predali mogao je videti beznadežnost, strah i bes. Posle četiri godine krvavog rata protiv nacista i fašista on i njegovi vojnici, kao pobednici, gledajući poražene, tražili su u njima još nešto ljudsko, jer „uostalom, s njima će se od sada morati živeti u istom svetu“.

AMPUTIRANjE RUSIJE Godine 2022. politički lideri članica Evropske unije donose odluku da planski i konačno u nekoliko narednih godina, do 2027, raskinu svaku vezu s Rusijom, koja se ponovo bori protiv nacizma, te da je konačno amputiraju iz svoje zapadne civilizacije. I da im otmu 300 milijardi evra koje se nalaze u njihovim bankama. I još mnogo toga. U zemljama Zapada se Rusi otvoreno neposredno fizički i na svaki drugi način napadaju i ugrožavaju. Odigrava se pravi pogrom nad poznatim i nepoznatim Rusima. Pljačka se pravoslavna crkva i skrnave svete mošti usred Oksforda. Napadaju se škole i ruski đaci. Proteruju se i vređaju ruski umetnici i sportisti. Samo je pitanje dana kada će na lomačama goreti knjige Dostojevskog i drugih ruskih pisaca, baš kao i note Čajkovskog. Odvija se nešto poput Kristalne noći iz 1938. godine. Ali ovoga puta ne samo u Nemačkoj već širom Evrope.

VERSAJSKA DEKLARACIJA Ni traga od svesti da se i „od sada mora živeti u istom svetu“. Zemlje članice EU donele su i proklamovale, posle nekoliko paketa sankcija protiv Rusije, jedinstven plan u svetskoj istoriji. I nazvan je simbolično „Versajskom deklaracijom“. Kao da sami akteri, bilo svesno ili neznaveno, podsećaju na zaključen Versajski mirovni ugovor na kraju Prvog rata i njegove zlokobne posledice 20 godina docnije, koje su proizvele Drugi svetski rat.

Punih osam godina od kijevskog Majdana i nasilnog svrgavanja legalno izabranog predsednika Janukoviča evroatlantska koalicija neguje ukrajinski nacizam. Evropa nije ni trepnula na 14.000 civilnih žrtava u Donbasu svih ovih godina. Nije ništa učinila da Ukrajina poštuje sporazum iz Minska. Obilato je finansirala ukrajinske naciste i podstrekavala segregaciju Rusa i zabranu upotrebe ruskog jezika. Falsifikovana je zajednička nerazdvojiva istorija ova dva bratska naroda. Cepana je pravoslavna crkva. Na samoj granici s Rusijom koncentrisana je ogromna oružana sila i Ukrajina se spremala da pristupi NATO-u uz genocidno prženje stanovnika Donjecke i Luganjske republike, te nakon toga i Krima.

BIOLOŠKI RAT Heroizirani su najgori fašisti poput Stepana Bandere i to, kao i sve ono prethodno, i vrapci na grani znaju. Vrapci pak nisu znali činjenicu, koju je Viktorija Nuland priznala pred američkim Senatom, da se u Ukrajini nalazi mnoštvo američko-ukrajinskih laboratorija za razvijanje biološkog i biohemijskog oružja. Amerikanci su do sada priznali da ih je bilo 12, dok drugi izvori kažu da ih je bilo oko 30. Nije potrebno reći da je ovo oružje bilo pripremano za agresiju protiv ruskog i svog naroda.

Setimo se samo one čuvene slike tadašnjeg američkog državnog sekretara Kolina Pauela s bočicom nekog belog praha koja je bila dovoljan razlog za razaranje Iraka. Biološko-hemijskog oružja u Iraku na kraju nije bilo a u Ukrajini ga dokazano ima, ali to za Evropu i SAD nije razlog da Rusija posegne za samoodbranom i preventivnim napadom.

U Ukrajini je razvijan i krajnje nekontrolisani program nuklearnog naoružanja koji je neposredno usmeren protiv Rusije. I to na samoj njenoj granici.

Kada je nemilosrdno 78 dana Srbija razarana bombama, u zapadnim medijima i saopštenjima NATO-a civilne žrtve su imenovane kao kolateralna šteta. Taj nesrećni cinični izraz je sada nestao iz rečnika i komentara u zapadnim medijima i vojnom žargonu.

NOVI GOLI OTOK U sprovođenju sveopšteg antiruskog plana Zapad najveću pomoć narednih godina, sve do 2027, očekuje upravo od Rusije! Ona treba da im nesmetano, redovno i što jeftinije isporučuje energente, da bi pomoću njih oni stvarali alternativne energetske izvore i prestali da trguju s Rusijom. U međuvremenu će trošiti basnoslovne sume novca za naoružavanje (samo će Nemačka izdvojiti 100 milijardi evra) da bi bili spremni za ratove protiv Rusije ili njeno „obuzdavanje“. Poželjno je da ruski gas bude isporučivan po što nižoj ceni, ne bi li ostalo više para za naoružavanje protiv ruskog naroda. Pogotovo u Nemačkoj.

I, naravno, očekivano je da se usred borbi u Ukrajini ruski gas nesmetano i u predviđenim i ugovorenim količinama isporučuje zapadnim evropskim zemljama. Istovremeno se od Srbije traži da bojkotuje ruski gas da bi potvrdila svoju evropsku privrženost, da otkaže avionske letove za Moskvu i još mnogo šta.

U pravu je Aleksandar Vučić kada osnovano predviđa da će se zbog frustracija u odnosima s Rusijom i Kinom neke zapadne zemlje, a pogotovo briselska vrhuška, iživljavati na Srbiji i Srbima. I u nama će, ma koliko se mi pretvarali, tražiti i videti male pravoslavne Ruse.

Razne međunarodne pronatovske organizacije, države i beogradski autošovinisti i natofili (što je samo finija reč za NATO lokatore) zahtevaju da Srbija ponovo kaže svoje čuveno NjET, i proglasi novi Informbiro i osnuje koncentracione logore za rusofile ili ljubitelje ruske literature i kulture uopšte. Pošto nemamo pristup Jadranu, Golom otoku i Svetom Grguru, samo bi se postavilo pitanje nove lokacije.

RAT PROTIV PRAVOSLAVLjA Amerika i zemlje EU rešile su da izvrše amputaciju Rusije iz njihove civilizacije i to im je osnovni naum od samog početka. Taj početak nije lako ustanoviti, ali za ovu priliku navedimo stav znamenitog autora „kraja istorije“ Frensisa Fukujame, koji je ovih dana u Skoplju gotovo uzviknuo: „Duh 1989. nastavlja da živi zahvaljujući grupi hrabrih Ukrajinaca!“

Spušta se prema Rusiji nova gvozdena zavesa koja se više ne može zamaskirati borbom demokratije i liberalizma protiv komunizma, već će biti sasvim jasno da je to borba protiv Rusije i pravoslavlja. „Komunizam je gotov. Na redu je pravoslavlje“, rekao je Zbignjev Bžežinski. Slično je tvitnuo i Karl Bilt, proglasivši pravoslavlje najvećim neprijateljem civilizacije. Evropski parlament je u svojoj rezoluciji pre neki dan optužio Srpsku pravoslavnu crkvu za sva zla na Balkanu… Nema kraja tom navođenju.

I, naravno, na nišanu je Vladimir Vladimirovič Putin. Zapad će uvek demonizovati vođu koji hoće jaku i samostalnu Rusiju, napisala je s puno prava i osnova, pre deceniju i po, velika ruska istoričarka Natalija Naročnicka, i ukazala: „To je potvrdio S. Hantington, prvi od istaknutih politikologa Zapada koji je ukazao na globalni karakter civilizacione suprotstavljenosti baš posle kraha komunizma, jer je civilizaciona suprotstavljenost liberalnog Zapada i njegovog komunističkog oponenta rasprava u okvirima jednog svetonazora, dok preporod izvornog religiozno-istorijskog lika Rusije nju već čini predstavnikom drugog svetskog projekta.“

Tada se već moglo zaključiti da će Rusija, započevši potragu za oblicima samoobnove i jačanja uspostavljanja kontrole nad svojim resursima i granicama, te posvećena otporu širenju NATO-a na istok, „biti optužena za fašizam i odstupanje od demokratije“.

SISTEM EVROPSKIH VREDNOSTI Savetnik predsednika Vladimira Zelenskog Oreskije Orestovič javno je rekao još 2019. da će Ukrajina stupiti u rat s Rusijom ukoliko nastavi sa svojom politikom pristupanja NATO-u. Čak je i zakazao početak rata za 2022. godinu.

Naravno da su štete od oružanog sukoba na teritoriji Ukrajine ogromne. Ako to iko u Evropi zna, znamo mi u Srbiji. Mi možemo takođe da, bar po svom nedavnom iskustvu, pretpostavimo kakve će teške posledice sankcija Zapada podneti ruski narod. Te sankcije inače, da podsetimo, traju već osam punih godina i nisu od juče. I pored svega, ni u Rusiji ni među svima nama s iskustvom podnošenja sankcija nema tragova germanofobije, anglofobije niti histeričnog antizapadnjaštva. Ali ima velikih i dubokih tragova antifašizma i svesti šta znači kolaboracija zapadnoevropskih država s profašističkim režimima koji se instaliraju da nastave nasilnički Drang nacht Osten.

Evropa je već dugo u rukama političara koji su daleko, daleko ispod nivoa De Gola, Čerčila, Branta, Šmita, Miterana… Nema pravih kritičkih baštinika državničke odgovornosti pomenutih i nepomenutih ličnosti. Evropa se pretvara u neku vrstu turističke destinacije. Uglavnom se na najvišim državnim položajima nižu beznačajni političari, lišeni elementarnih znanja i obrazovanja i bez ikakvih evropskih vizija. Osnovni ton politici daju neki sivi briselski birokrati koji se beskrajno množe i svaki čas nas histerično bombarduju svojim viđenjima, zahtevima i predlozima. I urlaju oveštale fraze o miru a proizvode pravi rat na tlu Evrope, od koje su baš oni napravili bure baruta. Sa svih strana se, recimo, na Balkan sručuju neki posmatrači, ni imena ni broja im se ne zna. Kao da smo u popravnom domu a ne pregovarači za ulazak u EU.

Tako se Evropa pretvara u neki novi, do sada u njenoj istoriji nepoznat i neprepoznatljiv sistem vrednosti. I u političkom, i moralnom i kulturnom smislu. Ostrašćena mržnja prema svemu ruskom dovodi u pitanje sam smisao ovih pojmova. Evropa se u rukama nedoraslih likova polako pretvara u nekakav sanitarno-vojni kordon, u američku predstražu prema Istoku i Rusiji. Evropa kao da gubi svoju vazda privlačnu integracionu moć i zamenjuje je okupacionim ultimatumima, pretećim propisima i kaznama svima, a posebno svakome ko drži do svoje suverenosti, slobode, vere i identiteta.

Prisustvujemo, izgleda, bolnom i neslavnom kraju nekad zasluženog evropocentrizma. Možda se centar sveta seli negde drugde. Možda se Evropa samoisključuje iz znane civilizacije i kulture i stremi ka nečemu nama neznanom.

Za utehu, ne bi bilo ni prvi ni poslednji put da istorija u potpunosti promeni sve što se našim znanjima čini predvidljivim."

 Piše Milorad Vučelić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu