NAJMANJE SEDAM MRTVIH NA MANIFESTACIJI SUNCA: U Belgiji putnički automobil uleteo u karnevalsku povorku

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

20. 03. 2022. u 19:59

POMAHNITALI automobil uleteo je u nedelju rano ujutro među učesnike karnevala u naselju Strepi Brakenjije u belgijskom gradu Luvijer, u Valoniji, na jugu zemlje, u blizini francuske granice, i napravio pravi pokolj.

НАЈМАЊЕ СЕДАМ МРТВИХ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ СУНЦА: У Белгији путнички аутомобил улетео у карневалску поворку

Foto AP

Poginulo je najmanje sedmoro ljudi, među kojima i jedno dete, teško povređeno 26 od kojih je desetoro u životnoj opasnosti, a sedamdesetak lakše. Vlasti ističu da ovaj bilans, nažalost, možda nije konačan.

Do tragedije je došlo oko 5 sati ujutro. Karnevalska povorka, koja po tradiciji polazi veoma rano, samo što je bila krenula. Automobil, u kome su se nalazila dvojica mladića, po rečima očevidaca, izuzetno velikom brzinom uleteo je s leđa u kolonu. Prizor je bio užasan.

Karnevalske udarce dobošom i muziku zamenili su krici iz pokošene gomile, a očevici, koje su probudili zvuci horora, ističu da je scena delovala apokaliptično.

Celo naselje, s oko devet hiljada žitelja, zavijeno je u crno. U povorci su učestvovali žitelji mesta koji se međusobno poznaju, bilo je mnogo porodica i roditelja s decom. Učiteljica iz lokalne škole je u komi.

Zamenik državnog tužioca iz grada Monsa u Belgiji Damjan Verhejen je poručio da, trenutno, terorizam nije "privilegovani" trag istrage. Vozač se, posle tragedije koju je izazvao, nije zaustavio, a ubrzo je uhapšen. S njim je bila još jedna osoba. Stari su 32 i 34 godine.

KRALj I PREMIJER

Belgijski kralj Filip i premijer Aleksandar de Kro uputili su se u nedelju na lice mesta da bi porodicama stradalih i povređenima izrazili saučešće.

U prvom trenutku se pominjala mogućnost da je automobil bežao od policijske potere, ali je to odmah opovrgnuto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove