ZBOG INVAZIJE NA UKRAJINU: Savet Evrope izbacuje Ruse

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

14. 03. 2022. u 20:46

SAVET Evrope pokrenuo je proceduru za izbacivanje Rusije iz članstva. Komitet ministara SE zatražio je u ponedeljak mišljenje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) o mogućoj primeni člana 8 statuta ove organizacije koji podrazumeva suspendovanje, a zatim i isključenje određene zemlje članice.

ЗБОГ ИНВАЗИЈЕ НА УКРАЈИНУ: Савет Европе избацује Русе

Obraćanje premijera Šmihala poslanicima SE / Foto AP

O tome da li će Rusija biti samo suspendovana ili potpuno isključena, u ponedeljak se vodila pravna rasprava. Naime, prema složenoj proceduri statuta pisanog još 1949. svaka članica koja ozbiljno prekrši pravila može da bude suspendovana i pozvana od strane Komiteta ministara da se povuče.

Ispada, tako, da će Rusija - pod uslovom da odluka bude doneta, u šta u ponedeljak tokom dana nije bilo sumnje - biti sama pozvana da izađe iz SE, a da će biti izbačena tek ako to ne učini.

- Jasno je da je Rusija na putu izlaska iz Saveta Evrope, jer je prešla "crvenu liniju" agresijom na Ukrajinu - saopštio je u ponedeljak predsednik PSSE Holanđanin Tini Koks.

Ukrajinski poslanici su tražili oštriji rečnik, ali je Koks naglasio da ne mogu da se krše pravila ove organizacije, istakavši da je ovo presedan u njenoj istoriji i najjača mera koju SE može da donese.

Koks je podsetio da je SE već delovao veoma brzo, i da je svega posle tri dana od napada Rusije na Ukrajinu, isključio ruske poslanike iz rada PSSE, kao i da je Rusiji istovremeno zabranjen i rad u Komitetu ministara. Posle aneksije Krima 2014, Rusima je bilo zabranjeno samo učešće u radu PSSE, da bi se tamo vratili 2019. Ovoga puta, međutim, predlaže se potpuno isključenje iz članstva.

Presednik PSSE je naglasio da je Rusija pre 25 godina dobrovoljno postala članica SE i da je to pozitivno uticalo na razvoj ljudskih prava u ovoj zemlji, a da, "isključujući sama sebe", Rusija sada nanosi i štetu svojim građanima.

Suspendovanje ili isključenje Rusije iz članstva predstavljaće i značajan finansijski problem za ovu organizaciju. SE se finansira doprinosima zemalja članica, a Rusija, kao geografski najveća zemlja, najviše i doprinosi u budžet ove institucije. Prema poslednjem dvogodišnjem proračunu, budžet SE iznosi 520 miliona evra, a Rusija u njega dotira gotovo 34 miliona. Kada je bila suspendovana 2014, to je finansijski značajno ugrozilo i održanje nekih radnih mesta u SE.

Nije jasno ni kakva će sada biti sudbina zaposlenih u SE koji su ruski državljani i kojih prema nekim procenama ima stotinak.

Poslanicima se video-vezom obratio i ukrajinski premijer Denis Šmihal. Prvobitno je bilo predviđeno da se obrati predsednik Vladimir Zelenski, ali je to otkazano.

LjUDSKA PRAVA I DEMOKRATIJA

SAVET Evrope, sa sedištem u Strazburu, najstarija je aktivna panevropska integraciona organizacija, koja okuplja 47 zemlja članica s našeg kontinenta. Nije telo EU, već cele geografske Evrope. Članica SE je i Srbija. Bavi se pitanjima demokratije i ljudskih prava, a u njoj zasedaju delegacije nacionalnih parlamenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što je onda uradio sin legende SFRJ fudbala - zapanjilo je sve u klubu