CILJAMO NA GLAVNU ARTERIJU RUSKE EKONOMIJE: Bajden objavio prekid uvoza ruskih energenata, Britanija uvodi zabranu do kraja 2022.

Novosti online

08. 03. 2022. u 18:28

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden proglasio je potpunu zabranu uvoza ruskih energenata, uključujući naftu i gas.

ЦИЉАМО НА ГЛАВНУ АРТЕРИЈУ РУСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: Бајден објавио прекид увоза руских енергената, Британија уводи забрану до краја 2022.

Džo Bajden, Foto AP

- Danas saopštavam da SAD ciljaju na glavnu arteriju ruske ekonomije. Zabranjujemo sav uvoz ruske nafte, gasa i energenata. To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama. Američki narod će zadati udarac Putinovoj ratnoj mašineriji!, naglasio je Bajden u televizijskom obraćanju, aludirajući na rusku specijalnu vojnu akciju u Ukrajini koju je naredio predsednik Rusije Vladimir Putin.


On tvrdi da je zabrana potez koji ima snažnu dvopartijsku podršku u Kongresu SAD i izrazio uverenje da i cijela Amerika to podržava.

Bajden je podsetio da su Amerikanci protestovali u znak podrške narodu Ukrajine i da su jasno stavili do znanja da neće biti deo onoga što je nazvao "subvencionisanjem Putinovog rata", javila je ruska agencija "Sputnjik".

Američki lider napomenuo je da se prije donošenja odluke konsultovao sa partnerima širom sveta, posebno u Evropi, te da razume da mnogi evropski partneri i saveznici Vašingtona možda neće biti u situaciji da donesu sličnu odluku, zbog razlike u proizvodnim kapacitima u odnosu na SAD.

On je naglasio da SAD blisko sarađuju sa Evropom i partnerima kako bi se razvila dugoročna strategija smanjenja zavisnosti od ruskog gasa.

Bajden je komentarisao i napore SAD da prošire isporuku oružja Ukrajini, rekavši da je već pružena bezbednosna pomoć Kijevu u iznosu od više od milijardu dolara.

Britanija će zaustaviti prijem ruske nafte do kraja godine

Britanija će prestati da uvozi rusku naftu i naftne derivate do kraja 2022. godine, rekao je ministar energetike i industrijske strategije Kvazi Kvarteng.

„Velika Britanija će prestati da uvozi rusku naftu i naftne derivate do kraja 2022. Ova tranzicija će dati tržištu, preduzećima i lancima snabdevanja više nego dovoljno vremena da zamene ruski uvoz, koji čini 8%“, napisao je na Tviteru.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI SVE BLIŽE KIJEVU: Putinova armija napreduje ka glavnom gradu Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)