TEHERAN LANSIRAO SATELIT: Veliki napredak za iransku vojsku, SAD negoduju

D. D. S.

08. 03. 2022. u 15:56

DOK su svetske sile čekale odluku Teherana u pregovorima o iranskom nuklearnom, korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) lansirao je drugi satelit u svemir, javili su državni mediji. Državna televizija je identifikovala lansiranje u severoistočnoj pustinji Šahrud, ne precizirajući kada.

ТЕХЕРАН ЛАНСИРАО САТЕЛИТ: Велики напредак за иранску војску, САД негодују

Foto: Depositphotos

IRGC je saopštio da je satelit Nor-2 dostigao nisku orbitu od 500 kilometara iznad površine Zemlje na nosaču satelita Gased, izvestila je državna novinska agencija Islamske republike (IRNA). Opisao je Gased kao trofazni satelitski nosač sa mešovitim gorivom. Postavljanje drugog satelita u svemir je veliki napredak za iransku vojsku. Nor na persijskom znači "svetlost". IRGC je lansirao svoj prvi satelit 2020. godine, otkrivši svetu da vodi sopstveni svemirski program.

Šef svemirske komande Sjedinjenih Američkih Država je kasnije odbacio satelit kao "okretnu veb kameru u svemiru" koja ne bi pružila Iranu vitalne obaveštajne podatke, iako je pokazao sposobnost Teherana da uspešno uđe u orbitu. SAD su navele da lansiranja iranskih satelita prkose rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i pozvale su Teheran da ne preduzme nikakve aktivnosti vezane za balističke rakete koje mogu da isporuče nuklearno oružje. Iran tvrdi da njegova lansiranja satelita i raketna testiranja nemaju vojnu komponentu.

BONUS VIDEO:

RUSI OBJAVILI MOĆAN SNIMAK: Pogledajte noćni let helikoptera Ka-52

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)