RUSIMA HTELI DA PODMETNU KUGU I KOLERU IZ EPRUVETE? Sve više tvrdnji ukazuje da je na istoku Evrope razvijan vojno-biološki program SAD

R. DRAGOVIĆ

08. 03. 2022. u 09:37

SJEDINjENE Američke Države Ukrajinu su prethodnih godina videle ne samo kao mesto prodora NATO ka mekom ruskom trbuhu, već i kao prostor za razvoj, opitovanje i moguće korišćenje opasnog biološkog naoružanja.

РУСИМА ХТЕЛИ ДА ПОДМЕТНУ КУГУ И КОЛЕРУ ИЗ ЕПРУВЕТЕ? Све више тврдњи указује да је на истоку Европе развијан војно-биолошки програм САД

Foto Shutterstock

Postoji više indicija da je u ovoj zemlji prethodnih godina intenzivno razvijan složeni vojno-biološki program američke vojske, u okviru koga su korišćeni i uzročnici smrtonosnih bolesti.

Iza ovih projekata, kako otvoreno tvrdi Moskva, stoji Ministarstvo odbrane SAD. Amerika je preko svojih vojnih i civilnih ispostava u Ukrajini instalirala više laboratorija za koje se sumnja da su u njima obavljana naučna istraživanja veoma opasnih izazivača bolesti. Postoje i sumnje, prema tvrdnjama ruske strane, da je u razvoju oružja savremenih ratova korišćen i genetski materijal Rusa (ne građana Rusije drugih nacionalnosti) u cilju njegove selektivne primene.

Da se u Ukrajini, pored konvencionalnog, vodi i biološki rat, odnosno borba za sprečavanje njegovog izbijanja, obelodanio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je javnosti preneo da su otkrivene činjenice koje ukazuju da se u Ukrajini sprovodi akcija uništavanja dokaza o patogenima čuvanim u nekoliko biolaboratorija u Ukrajini, koje se nalaze uz granicu sa Rusijom. U okviru "čišćenja", u trenutku dok su ruski tenkovi već prelazili granicu, uništeni su patogeni više smrtonosnih bolesti - tularemije, antraksa, kuge, kolere...

- Naši stručnjaci analiziraju dokumentaciju do koje smo došli, a u bliskoj budućnosti biće predstavljeni rezultati - naveo je Konašenkov.

Optužbe Moskve američka strana vidi samo kao rusku operaciju "lažne zastave" - ratnu propagandu i pokušaj da odgovornost za sukobe prebaci na suprotnu stranu. Postojanje patogena u ukrajinskim naučnim postrojenjima objašnjava se čak kao fragment starog sovjetskog programa istraživanja biološkog naoružanja, koji je donedavno čuvan isključivo iz naučnih razloga.

Da velike sile u svojim javnim i tajnim arsenalima raspolažu i izazivačima smrtonosnih bolesti, za stručnjake za globalnu bezbednost i poznavaoce trendova hibridnog ratovanja - nije vest. Poznato je da razvijene zemlje, uključujući SAD, sprovode istraživačke projekte koji u određenoj meri podrazumevaju i patogene agense. To znači da bi u globalnom sukobu, stanovništvo ratnih područja, iz različitih interesa i zavisno od procene cilja, moglo da bude izloženo udaru materija koje izazivaju trovanja i različite druge bolesti.

Biološko ratovanje, međutim, podrazumeva ne samo "podmetanje" zaraza već u svojim naprednijim slojevima i korišćenje informacija o određenom genomu. To omogućava dizajniranje oružja čiji agens može biti smrtonosan za nosioce ciljanog genoma, recimo Ruse, dok je za sve ostale narode, sa različitom genetskom formulom, gotovo bezopasan. Ovo je najčešće pominjani vid biološkog naoružanja koji je već godinama u fokusu svetskih vojnih istraživača. Prema tvrdnjama Moskve, SAD su sprovele niz operacija u čijem je središtu bilo sakupljanje ruskog genetičkog materijala.

Dugogodišnji profesor i dekan beogradskog Fakulteta za bezbednost Radomir Milašinović kaže da se bez čvrstih dokaza ne može govoriti o razvoju sofisticiranog oružja u Ukrajini, ali da se to ne može ni isključiti, s obzirom na ciljeve SAD na postsovjetskom prostoru.

- Biološko oružje postoji i ono pripada ovom vremenu. Ono se ne poteže olako, ali se bez čvrstih dokaza ne pominje da postoji. Nije tajna da se savremene vojske i te kako bave i ovim segmentom modernog ratovanja, iako su razvoj i upotreba ovih agenasa najstrože zabranjeni svim postojećim međunarodnim konvencijama - kaže Milašinović.

Dodatno svetlo na tvrdnje da su koliko do juče u Ukrajini radile laboratorije koje su u svojim postrojenjima tretirale patogene i druge biološke agense baca zajedničko upozorenje Rusije i Kine od oktobra prošle godine u kome su navele da su SAD osnovale oko 200 bioloških laboratorija izvan svoje teritorije. Njihova prava priroda otkrivena je kao deo američke propagandne lavine u okviru koje su Amerikanci sami upozorili da bi "ruska invazija na Ukrajinu stvorila rizik od ugrožavanja laboratorija koje rade sa opasnim patogenima".

STROGA ZABRANA, NADZOR SLAB

ODREDBE Ženevskog protokola iz 1972. godine kojim se zabranjuje oružje koje preti stanovništvu ojačane su Konvencijom UN o biološkom oružju. Ovaj dokument, pored upotrebe, striktno zabranjuje i proizvodnju, skladištenje, usavršavanje i promet biološkog oružja, uz nametanje obaveze uništavanja postojećih zaliha. Slaba tačka ove zabrane je odsustvo pouzdanog mehanizma međunarodnog nadzora.

UKLONILI PODATKE SA SAJTA

ZVANIČNI veb-sajt Ambasade SAD u Kijevu uklonio je sve dokaze o mreži biolaboratorija u Ukrajini kojima, inače, upravlja američko ministarstvo odbrane. Dokumentacija sa detaljima o izgradnji, finansiranju i dozvolama laboratorija za biološko oružje u Ukrajini bila je javna do 26. februara, kada je ugašena veza ka svih 15 laboratorija, a sa interneta uklonjena i dokumenta u vezi sa njima.

Ova mreža laboratorija uključuje objekte u Odesi, Vinici, Užgorodu, Lavovu, Kijevu, Hersonu, Ternopolju, Krimu, Lugansku, uz centralne Harkov i Nikolajevo. Laboratorije su u protekle dve godine, u saradnji sa ministarstvom odbrane Ukrajine, podigle još četiri mobilna objekta za epidemiološki nadzor nad ukrajinskim narodom. Svaki je koštao američke poreske obveznike između 1,8 i tri miliona dolara. (D. D. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri