(ISPRAVKA) Nema dokaza da je Ukrajina dobila iz inostranstva plutonijum za nuklearno oružje, niti da su umešane SAD

Novosti onlajn

06. 03. 2022. u 11:28

UKRAJINA je svojevremeno iz inostranstva dobila plutonijum potrebnog kvaliteta za pravljenje nuklearnog oružja, a ima razloga da se veruje da to nije prošlo bez učešća Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je Sputnjiku predstavnik jednog od nadležnih resora Rusije - za šta nema apsolutno nikakvih dokaza prema analizi portala Raskrinkavanje.ba.

(ИСПРАВКА) Нема доказа да је Украјина добила из иностранства плутонијум за нуклеарно оружје, нити да су умешане САД

Novosti

- Da bi se ubrzali naučno-istraživački i razvojni radovi, u početnoj fazi je iz inostranstva dobijen plutonijum potrebnog kvaliteta, a prema raspoloživim informacijama, SAD su već isporučivale taj materijal svojim partnerima. Postoje razlozi da se veruje da ni u 'ukrajinskom slučaju' to nije bilo bez učešća Vašingtona - navodi pomenuti izvor, bez ijednog dokaza o toj tvrdnji.

Po njegovim rečima, ključna uloga u pravljenju nuklearne eksplozivne naprave dodeljena je Nacionalnom naučnom centru fizičko-tehničkog instituta u Harkovu, za šta takođe nema dokaze koji bi potkrepili takve tvrdnje.

ŠTA SU ČINjENICE?

Izvor je anoniman i navedeno je tek da je reč o “predstavniku jednog od nadležnih resora Rusije”, što nije merodavno u ovom slučaju. U analizi Raskrinkavanja još se kaže kako Međunarodna agencija za atomsku energiju (The International Atomic Energy Agency, IAEA) nema informacije o tome da Ukrajina razvija nuklearno naoružanje.

To znači da tvednje kako je “Ukrajina svojevremeno iz inostranstva dobila plutonijum potrebnog kvaliteta za pravljenje nuklearnog oružja” nemaju nikakvo utemeljenje u dostupnim činjenicama.

Zaključak je da svi zvanični izvori ukazuju da Ukrajina nije radila na razvoju nuklearnog naoružanja, u skladu sa sporazumom iz 1994. godine, prema kojem se ona odriče takve opcije u zamenu za rusku, američku i britansku garanciju da će poštovati ukrajinsku nezavisnost i suverenitet u postojećim granicama.

Zahvaljujemo portalu Raskrinkavanje.ba na ukazanom, a čitaocima se izvinjavamo na plasiranju neproverenih činjenica.



BONUS VIDEO: 

NEVIDLjIVA SMRT SA NEBA: Ruski dron uništio "ajdarovce", pogledajte snimak napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a