ORUŽJE U UKRAJINU DOPREMILO 50 AVIONA: Oko 2.000 tona NATO naoružanja stiglo u Kijev

P. Z. S. /sputniknews.com

05. 03. 2022. u 22:38

RANIJE je Vašington post izvestio da su SAD slale vojnu opremu vrednu stotine miliona dolara Ukrajini od decembra 2021. godine – mesecima pre odluke Rusije da pokrene svoju specijalnu vojnu operaciju.

ОРУЖЈЕ У УКРАЈИНУ ДОПРЕМИЛО 50 АВИОНА: Око 2.000 тона НАТО наоружања стигло у Кијев

Foto Tanjug/AP


Do 50 teretnih aviona sa vojnom opremom iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Poljske i Litvanije sletelo je u Ukrajinu pre početka tamošnje ruske vojne operacije, otkrilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Oko 2.000 tona modernog naoružanja, municije i zaštitne opreme isporučeno je Ukrajini u prvih mesec i po dana 2022. godine, dodalo je ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova je dalje preciziralo da je Velika Britanija samostalno prebacila preko 2.000 jedinica protivtenkovskog naoružanja.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova rekla je da je Moskva još jednom pozvala EU i NATO da zaustave „bezdušno upumpavanje” modernog naoružanja kijevskom režimu. Ona je rekla da to stvara velike rizike za civilno vazduhoplovstvo i druge transportne sisteme u Evropi i šire.

-Organizatori ovih isporuka moraju shvatiti rastuću pretnju da ovo visokoprecizno oružje padne u ruke terorističkih elemenata i banditskih formacija ne samo u Ukrajini, već i u Evropi u celini. Protok ovog oružja na ilegalna tržišta i u U rukama terorističkih mreža je samo pitanje vremena. MANPADS predstavljaju ogromnu opasnost za civilnu avijaciju, a ATGM za železnički transport i infrastrukturu, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

BONUS VIDEO: RUSI UŠLI U HARKOV: Oklopna vozila se probila u centar drugog najvećeg ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest