NEMAČKI KANCELAR POZIVA NA MIR: Šolc - Hitno potreban prekid sukoba i pregovori

Tanjug

03. 03. 2022. u 23:51

HITNO je potreban prekid sukoba i dalji pregovori o povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine kako bi se pomoglo u deeskalaciji situacije u toj zemlji, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

НЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР ПОЗИВА НА МИР: Шолц - Хитно потребан прекид сукоба и преговори

Foto: Tanjug AP

- Koliko god nam to sada izgledalo nerealno, ne smemo da ne pokušamo da to postignemo. Ono što se trenutno dešava je rat protiv ukrajinskog naroda - rekao je Šolc nemačkom ZDF-u, prenosi Rojters.

On je takođe upozorio da je od velike važnosti da se spreči direktan sukob između NATO i Rusije, tako da neće biti odluke o vojnom učešću te organizacije u sukobu.

- U početnoj fazi dogovorene sankcije Rusiji pokazale su efekat - naveo je Šolc.

Nemački kancelar je takođe rekao da ne veruje da bi promena režima u Rusiji rešila probleme u regionu, jer je demokratija nešto što, po njemu, "mora doći od ljudi".

- Ne postoji nijedno dugme koje možete pritisnuti da biste rešili sve probleme. Jedini način je da uporno pokušavate da stvorite okvir za pregovore i nađete konsenzus - poručio je Šolc.

Na pitanje da li je iznenađen što su se Mađarska i Poljska ujedinile u odluci Evropske unije da pomogne Ukrajini, on je rekao da ga ta činjenica nije iznenadila i naglasio je da su narodi okupljeni u EU takođe tu "zbog zajedničke ideje o demokratiji", navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!