MAKRON O UKRAJINSKOJ KRIZI: Evropa više ne može da zavisi od drugih

Goran ČVOROVIĆ - Od stalnog dopisnika: PARIZ

02. 03. 2022. u 21:24

FRANCUSKA je uz svoje ukrajinske prijatelje, ali Rusija joj nije neprijatelj, zaključak je iz govora francuskog predsednika Emanuela Makrona koji se u sredu uveče obratio naciji povodom ratnih dešavanja u Ukrajini.

МАКРОН О УКРАЈИНСКОЈ КРИЗИ: Европа више не може да зависи од других

Foto: Ludovic Marin, Pool via AP

Takođe je saopštio da posle svega EU ne sme da zavisi od drugih da bi je branili, najavivši novu etapu u stvaranju evropskih vojnih snaga, samitom 10. i 11. marta šefova država ili vlada EU u Versaju.

Makron je rusko prodiranje na ukrajinsku teritoriju ocenio kao brutalni napad, bez presedana u poslednjih više decenija na evropskom glu. Odao je priznanje ukrajinskom narodu za hrabrost i uputio predsedniku Ukrajine Zelenskom "bratsku podršku francuskog naroda".

- Ni Francuska, ni EU, ni NATO nisu želeli ovaj rat. Naprotiv, sve smo učinili da ga sprečimo – rekao je Makron i istakao da je "predsednik Putin pogazio jedan po jedan angažman".

Ocenio da je ovaj rat "plod revizionističke politike i revanšizma".

– Rusija nije napadnuta, ona je agresor – istakao je Makron, poručivši da će nastaviti da osuđuje invaziju i da zahteva prekid vatre.

Naveo je i da će dani koji slede biti verovatno sve teži.

- I pored svega, nismo u ratu sa Rusijom. Svi znamo šta nas vezuje s tim velikom evropskim narodom, ruskim narodom, koji je podneo tolike žrtve tokom Drugog svetskog rata da bi spasio Evropu. Danas smo uz sve one Ruse koji, odbijajući da se nedostojni rat vodi u njihovo ime, imaju duh odgovornosti i hrabrost da brane mir – kazao je Makron.

Francuski predsednik je naglasio da je zbog toga odlučio da ostane u kontaktu sa ruskim predsednikom Putinom "dok god to bude moguće, da bi ga ubedio da odustane od oružja". Takođe je preneo želju Francuske da pomogne koliko može u pregovorima i sprečavanju širenja konflikta.

- Ravnoteža našeg kontinenta, kao i više aspekata naše svakodnevice, već su poremećeni ovim ratom. Desiće se duboke promene u mesecima koji dolaze – upozorio je francuski šef države.

Makron je poručio da poljoprivreda, industrija i mnogobrojni privredni sektori pate, i da će patiti, ili zato što zavise od uvoza osnovnih sirovina iz Rusije ili Ukrajine, ili zato što izvoze u ove zemlje. Poručio je da će, svakako, biti pogođen i privredni rast Francuske, kao i da će se povećati cene sirovina, gasa, nafte, što će sve imati posledice po kupovnu moć. Najavio je, s tim u vezi, da se traže alternativni načini snabdevanja u Evropi, na srednjem istoku i SAD.

- Ali, nemojmo se zavaravati. Ovi događaji neće imati samo dikrente posledice u periodu od nekoliko sedmica. One su signal promene epohe. Rat u Evropi više nije deo istorijskih knjiga i školskih udžbenika, on je ovde, pred našim očima. Demokratija je dovedena u pitanje. Naša sloboda i sloboda naše dece više nije nešto što se uzima zdravo za gotovo – bio je alarmantan francuski predsednik.

Makron je naglasio da "ovom brutalnom vraćanju tragedije u istoriji mora da se odgovori istorijskim odlukama". Francuska će, tako, prema rečima njenog predsednika, pojačati investiranje u odbranu i nastaviti strategiju nezavisnosti i investicija u privredu, istraživanja i inovacije, što je i započeto pandemijom.

- Naša Evropa je u ovom izazovu pokazala, kao i prethodnih meseci, jedinstvo za primer. Mora sada da prihvati da plati cenu mira, slobode i demokratije. Mora da investira više da bi manje zavisila od ostalih kontinenata, da može da odlučuje u svoje ime – rekao je Makron.

Francuski predsednik je istakao da EU mora da postane nezavisnija i suverenija sila, najpre ekonomska.

- Moramo da promovišemo novi ekonomski poredak zasnovan na nezavisnosti i napretku – poručio je.

Drugi segment je energetska nezavisnost, da EU ne bi pre svega zavisila od ruskog gasa, a treći, da se postane “mirovna sila”.

- Ne možemo više da zavisimo od stalih da bismo se branili, na zemlji, u vazduhu, na vodi, pod vodom, u svemiru i sajber prostoru. U tom smislu, naša evropska odbrana mora da pređe novu etapu – zaključio je Makron i najavio samit u Versaju koji će biti održan za nekoliko dana.

BONUS VIDEO: RUSKI KOMANDOS O BORBI SA DESNIM SEKTOROM - "Predali su se, veliki pozdrav građanima Rusiji!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)