RAT U UKRAJINI: Rogozin o velikoj pretnji Kijeva; Ukrajinski poslanik najavio lov na ruske vojnike (FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 02. 2022. u 07:08 >> 04:31

RUSIJA je u četvrtak, 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Donbasu. Ukrajina je proglasila ratno stanje i prekinula diplomatske odnose sa Moskvom. Predsednik Rusije Vladimir Putin je 25. februara pozvao ukrajinsku vojsku da preuzme vlast od “bande narkomana i neonacista” koja vlada u Kijevu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Рогозин о великој претњи Кијева; Украјински посланик најавио лов на руске војнике  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Rusija nastavlja vojnu operaciju

Nakon što je kijevska strana odbila da pregovara, sve jedinice su dobile naređenje da razvijaju ofanzivu u svim pravcima u skladu sa planom operacije, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

- Nakon što je ukrajinska strana napustila pregovarački proces, danas je svim jedinicama naređeno da razvijaju ofanzivu u svim pravcima u skladu sa planom operacije - rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost od Kijeva još 2014. godine, a 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine.

U televizijskom obraćanju sugrađanima, Putin je rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su republike Donbasa zatražile pomoć. Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini.

Volodimir Zelenski je ranije ponudio da sedne za pregovarački sto. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna da pošalje svoju delegaciju u Minsk na pregovore sa Ukrajinom. Kasnije je Peskov rekao da je ukrajinska strana najavila preispitivanje ideje o održavanju pregovora sa Ruskom Federacijom u Minsku, birajući Varšavu, a potom i potpuno „levu komunikaciju“.

LIDER LNR: Posle osam dugih godina ujedinjujemo naš narod


Snage Narodne milicije Luganske narodne republike oslobađaju gradove i sela, saopštio je lider republike Leonid Pasečnik.

-Posle osam dugih, teških godina, počinjemo da ujedinjujemo naš narod, spasavajući ga od zločinačkog kijevskog režima. Snage Narodne milicije republike oslobađaju gradove i sela bivše Luganske oblasti, podižući nad njima trobojku Luganske narodne republike“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu čelnika LNR.

Prema njegovim rečima, „naoružane grupe ukrofašista” tokom povlačenja otvaraju vatru na stambene objekte, podrivaju infrastrukturne objekte i postavljaju mine.

"Lideri teritorija treba da utvrde razmere štete koju je nanela ukrajinska hunta. Zajedno ćemo, u vrlo bliskoj budućnosti, obnoviti razaranja i obezbediti normalne uslove za život našim sugrađanima", dodao je Pasečnik.

Zapad grdno greši ako misli da će Rusija samo da posmatra

Rusiji predstoji da odluči u kojim sektorima će dozvoliti zapadnim zemljama da sa njom sarađuje, izjavio je predstavnik komisije za zaštitu nacionalnog suvereniteta Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.

-Vašington primoravajući svoje saveznike iz NATO da uvode nove nelegalne sankcije Moskvi ne ostavlja Rusiji drugog izbora nego da revidira celokupne odnose sa tim državama, kazao je on.

Kako je istakao, sve te zemlje koje misle da će Rusija strpljivo da gleda na sve to – grdno greše.

Evo kako će Putin pobediti u Ukrajini

Američko izdanje Njuzvika objavilo je članak o situaciji u Ukrajini sa naslovom "Putin nikada nije izgubio rat. Evo kako će pobediti u Ukrajini".

Po mišljenju analitičara, posle „pada Kijeva” će početi političko rešenje, a zatim će biti stvorena vlada prijateljska Ruskoj Federaciji. Ako pregovori između Rusije i Ukrajine prođu, Moskva će moći da povuče trupe i okonča sukob dok zada „ponižavajući udarac“ Zapadu.

Foto: EPA/Ilustracija

Gori gasovod kod Harkova?

Prema prvim informacija eksplozije koje su potresle Harkov su posledica miniranja ili granatiranja gasovoda. Naime iz viših zgrada vidi se veliki plamen na području ged prolazi gasovod.

Zelenski traži da Švajcarska posreduje u sukobu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamolio je svog švajcarskog kolegu, predsednika Ignacija Kasisa da deluje kao neutralni posrednik između Ukrajine i Rusije i pomogne u postizanju primirja između dve zemlje, objavio je danas ugledni švajcarski dnevni list "Tages angajcer"

Bela kuća: Cilj sankcija je imovina bankarskog sektora Rusije


Bela kuća je saopštila da Centralna banka Rusije može iskoristioti 650 milijardi dolara rezervi za podršku rublje. Cilj sankcija je da se onemogući intervencija na deviznom tržištu.
Kako se navodi, američke sankcije će dotaći 80 odsto imovine bankarskog sektora Rusije.
 

Sukobi u Harkovu?

Ukrajinski mediji su objavili snimak, navodno, borbi u području Harkova. Autor snimka pretpostavlja da eksplozije odjekuju u području nekadašnje vojne fabrike.

Pariz mobilisao 9.500 vojnika

Više od 9.500 francuskih vojnika biće mobilizovano ili podignuto u stanje borbene gotovosti zbog situacija u Ukrajini, javlja AFP, pozivajući se na Generalštab.

Od navedenog broja, 1.500 vojnika će biti poslato na istočni obod Alijanse - u Poljsku, Estoniju i Rumuniju.
 

Foto: EPA

Ruske kontra mere za avio-kompanije iz EU

Rusija je ograničila letove aviokompanijama iz Letonije, Litvanije, Slovenije i Estonije, saopštila je ruska agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija.

Francuska šalje naoružanje i gorivo Ukrajini

Francuska će poslati Ukrajini odbrambeno naoružanje i gorivo, saopštenbo je danas iz kabineta predsednika Francuske Emanuela Makrona

U saopštenju Jelisejske palate se dodaje da će Francuska takođe preduzeti mere protiv ruskih medija i influensera koji šire dezinformacije o ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Nemačka vlada traži isključenje ruski banaka iz SVIFT-a

Sve ruske banke koje su već pod međunarodnim sankcijama i, ako bude potrebno, druge banke Ruske federacije biće isključene iz svift-a saopštio je Kabinet nemačke vlade.

Ukrajinac plaća za lov na ruske vojnike

Ukrajinski poslanik Dmitro Solomčuk izdao je novo obaveštenje za javnost.

Naime, on je na svom Telegram i Fejsbuk nalogu podelio da je "lov na ruske osvajače otvoren".

Sirene za vazdušnu opasnost ponovo se čuju u Kijevu

Sirene za vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile u Kijevu, javlja Bi-Bi-Si.

Kako navodi britanski javni servis, ukrajinska prestonica sprema se za još jednu noć napada Rusije. U Kijevu će od danas popodne do ponedeljka ujutru biti na snazi neprekidni policijski čas, saopštila je ranije danas kancelarija gradonačelnika glavnog grada Ukrajine.

EU zatvara vazdušni prostor

Zemlje Evropske unije zatvorile su vazdušni prostor za ruske aviokompanije, prenose RIA novosti.

Zemlje EU zatvaraju vazdušni prostor za ruske aviokompanije, rekao je novinar berlinskog biroa TV kanala ARD, pozivajući se na obavešteni izvor.

- Zemlje EU zatvaraju vazdušni prostor za ruske aviokompanije, potvrdio mi je novoobavešteni izvor - naveo je novinar na Tviteru.

Ukrajina ne garantuje za bezbednost Černobilja

Ukrajina ne može da garantuje nuklearnu bezbednost na prostoru Černobiljske elektrane kako je to predviđeno njenim međunarodnim obavezama, navodi se u pojašnjenju uz pismo ambasadora Ukrajine pri UN Sergeja Kislice prosleđenom Generalnoj skupštini UN.

Ambasador se pri tome poziva na to što ruske snage, kako kaže, zauzele nuklearni objekat.
U takvim okolnostima, Ukrajina ne može u potpunosti da ispunjava svoje obaveze iz Konvencije o nuklearnoj bezbednosti i drugim dokumentima.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je objavilo snimak na kojem se vidi kako ruske i ukrajinske snage zajednički obezbeđuju prostor elektrane.

 

Ukrajinska pretnja za Rusiju

Kijevje usmeren na stvaranje balističkih raketnih sistema pri čemu bi udari mogli da budu izvedeni i po teritoriji Rusije, rekao je direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin. Ukrajina ima za to potencijal, dodao je on.

Foto: Printscreen

Putin i Aliljev o vojnoj operaciji u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovarali su danas, između ostalog, ''''o specijalnoj ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini'''', saopšteno je iz Kremlja.

"Dvojica predsednika su razgovarala o razvoju situacije tokom specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini", prenosi TAS S.

Razgovor predsednika Belorusije i Francuske

Lukašenko i Makron su razgovarali o umešanosti Belorusije u situaciju u Ukrajini, budućnosti Evrope i mestu Belorusije u njoj, kao i o odnosima Belorusije i Rusije, prenosi Belta.

Ukrajina zatvara granice

Premijer međutim nije saopštio kada će zatvaranje granica stupiti na snagu.

Ukrajina zatvara svoje granice prema Rusiji i Belorusiji, saopštio je premijer Denis Šmihail. U video izjavi koja je objavljena na Telegramu on je rekao da će samo građanima Ukrajine biti dozvoljeno da pređu iz Rusije i Belorusije u Ukrajinu.

Satelitski snimci ruskih snaga kod hidroelektane Kahovka

Današnji satelitski snimci koje je objavila kompanija Maksar Tehnolodžiz pokazuju da su ruske kopnene snage raspoređene u Novoj Kahovki, u Ukrajini, blizu hidroelektrane Kahovka na reci Dnjepar, javlja Rojters.

Pregovori Ukrajine i Rusije da se vode u Budimpešti?

Mađarska je predložila da Budimpešta bude platforma za pregovore Rusije i Ukrajine i za sada nije odbijena, rekao je šef diplomatije Peter Sijarto.

Ukrajinci ispalili skoro 8.000 projektila i balističkih raketa


Dvanaest civila je poginulo u poslednjih 10 dana kada su ukrajinske snage gađale DNR, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Kako se navodi na njihovom Telegram kanalu, u tom periodu registrovano je da je vatra otvarana 611 puta, u pravcu Gorlovke – 179, Donjecka – 196, Mariupolja – 236 puta, a u 489 slučajeva korišćeno je teško naoružanje.

Foto AP

Ukrajinske snage ukupno su ispalile 7.492 projektila različitih kalibara, uključujući taktičke raketne komplekse „Točka U“.

Ranjeno je 33 civila, navode predstavnici DNR, u toku današnjeg dana njih četvoro, među njima, kako je ranije objavljeno, 14-godišnja devojčica.

U napadima je oštećeno 195 kuća, 110 objekata civilne infrastrukture, između ostalog – pet medicinskih ustanova, 10 obrazovnih, ako i objekti za snabdevanje vodom, strujom i gasom.

 

U pogođenom skladištu gori 200 tona nafte ima povređenih

U gradu Rovenjki u Luganskoj oblasti dogodila se eksplozija u skladištu nafte, nakon čega je izbio požara jer se zapalilo oko 200 tona dizel goriva, a lokalne vlasti ne isključuju mogućnost da se radi o raketnom napadu.

Ima i povređenih a njihov broj se još utvrđuje.

 

Nove ukrajinske salve na Donjeck

U roku od sat vremena ukrajinske snage na Donjeck ispalile 15 mina kalibra 82 milimetra, a na Gorlovku 12 mina kalibra 122 milimetra.

Prilikom paljbe po Donjecku ranjena je 14-godišnja devojčica, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
 

Zelenski: Azerbejdžan i Turska predložili posredovanje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u video-obraćanju da su predsednici Azerbejdžana i Turske u razgovoru s njim predložili da organizuju pregovore sa Rusijom.

Kadirovu instagram obrisao nalog zbo ovoga

Objava i slika Kadirova pre brisanja njegovog naloga na Instagramu.

"Pogledajte zarobljenu opremu koju su osvojili naši borci. Pogodite ko je  proizvodi!)) Ovo su specijalna vozila koja  nacisti i narkomani dobijaju, a mi ih uzimamo od njih.))" napisao je Kadirov.

Foto Novosti

Raketni napad na skladište nafte u LNR?

U gradu Rovenki u LNR dogodila se eksplozija u skladištu nafte, izbio požar, lokalne vlasti ne isključuju mogućnost raketnog napada, rekao je za RIA Novosti predstavnik vlasti LNR.

"Snažna eksplozija u Rovenki, LNR. Mogući raketni napad na skladište nafte. Hitne službe su izašle na mesto uzbune, razlozi se utvrđuju", rekao je predstavnik vlasti LNR.

Radijacija u Černobilju normalna

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je snimak iz nuklearne elektrane u Černobilju. Oružane snage Rusije preuzele su juče kontrolu nad teritorijom. Vojska čuva stanicu a nivo zračenja je normalan

Nemci šalju naoružanje Ukrajini

Nemačka će Ukrajini poslati 1.000 protivtenkovskih oruđa i 500 raketa Stinger.

Ranije je nemačka vlada više puta izjavila da je protiv isporuke oružja Ukrajini

Foto: Printskrin Youtube/Gung Ho Vids

Američki predsednik o ukrajinskoj krizi

Bajden je rekao da bi alternativa sankcijama Rusiji zbog događaja u Ukrajini bio početak „Trećeg svetskog rata“.

Bosfor i Dardaneli ostaju otvoreni za ruske brodove

Komandant Obalske straže u Istanbulu saopštio je da pomorski prolazi između Crnog i Egejskog mora ostaju otvoreni.

On je rekao da oni nisu dobili naređenje da zatvore prolaz ruskim brodovima.

DNR: Zauzeli smo još 12 gradova

Jedinice Donjecke narodne republike zauzele su još 12 gradova saopštila je služba DNR

Rusija ograničila letove za rumunske avio-kompanije

Rusija je donela odluku da ograniči letove za rumunske avio-kompanije kao odgovor na neprijateljske poteze tamošnjih vlasti, saopštila je "Rosavijacija".

Podsetimo, Rumunija je zatvorila vazdušni prostor za Rusiju zbog specijalne vojne operacije koja je u toku u Ukrajini.

Ukrajinci traže povlačenje teškog oružja iz gradova

Stanovnici ukrajinskih gradova uputili su apel, kako prenose mediji, vlastima i vojskci da povuku teško naoružanje iz stambenih blokova.

Erdogan i Zelenski razgovarali o dešavanjima u Ukrajini

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su danas telefonom kako bi se usredsredili na najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštio je kabinet predsednika Turske.

Granatirali Donjeck sa haubicama kalibra 152mm

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre saopštili su da su ukrajinske snage gađale Donjeck oružjem kalibra 152 milimetra, čija je upotreba zabranjena Minskim sporazumima.

Predalo se 40 ukrajinskih vojnika

Više od 40 ukrajinskih vojnika dobrovoljno je položilo oružje i prešlo na stranu DNR, izjavila je republički ombudsman Darija Morozova.

Foto: Tanjug

LNR- Probijen front u dubini od 46 km

Vojska LNR od početka operacije napredovala je u dubinu od 46 kilometara i zauzela je naselja Sčastje i Muratovo, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je dodao da je grupa trupa DNR, koja deluje u pravcu Petrovska, napredovala još 10 kilometara i zauzela naseljena mesta Starognatovka, Oktjabrska i Pavlopolj.

 

Artiljerijska paljba i eksplozije u Donjecku

U Donjecku se ponovo čuje artiljerijska kanonada, javlja reporter Sputnjik. Kanonada je počela nešto malo posle 17 sati, a pretpostavlja se da se eksplozije čuju u Kijevskom rejonu grada.

Uništena brana na Dnjepru, Krim će dobiti vodu

Brana koju su ukrajinci podigli pre više godina je uništena. Ona je dugi niz godina sprečavala da voda iz Dnjepra dođe do stanovnika Krima.

Kadirov odgovorio: Džabe širite lažne tvrdnje, nema žrtvama među čečenskim borcima

-Zvanično vam izjavljujem: danas, baš sada, nemamo nijedan gubitak, nijednu ranjenu osobu, nijednu ogrebotinu. Ni jednoj osobi nije curilo iz nosa.

Šef Čečenije je rekao da su republičke snage zauzele ukrajinski vojni objekat, gde je bilo „mnogo oklopnih vozila, municije, naoružanja”.

Takođe se obratio ukrajinskom narodu: „Klovn Zelenski vas vara, priča gluposti. Kaže da ubijaju, uzimaju zarobljenike, predaju se ruski vojnici. To nije tačno".

Vrhovna rada Ukrajine pozvala Zapad da isključi Rusiju iz Saveta bezbednosti UN

Vrhovna rada Ukrajine pozvala je na „zatvaranje neba nad Ukrajinom”, isključivanje Rusije iz Saveta bezbednosti UN i jačanje sankcija protiv „svih Rusa”, a ovaj apel je pročitao predsednik Ruslan Stefančuk, dok je video objavljen na zvaničnom Telegram kanalu parlamenta.

- Potrebna nam je akcija sveta. Zato pozivamo zemlje EU i NATO odmah, danas da zatvore nebo nad Ukrajinom... Pozivamo da Rusija bude isključena iz Saveta bezbednosti UN - navodi se u apelu.

Poslanici Vrhovne rade su takođe pozvali da ruski predsednik Vladimir Putin bude označen kao „ratni zločinac“.

Demanti iz Turske

Turska nije donela odluka da zatvori moreuze Dardanele i Bosfor za ruske brodove, izjavio je za Rojters turski zvaničnik upoznat s tim pitanjem.

Takođe, ambasada Rusije u Turskoj navodi da nije dobila zvanično obaveštenje od Turske o zatvaranju moreuza za ruske ratne brodove, javio je Interfaks.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije rekao da je Turska povukla takav potez, preneo je Rojters.

Turska, koja kontroliše moreuze koji povezuju Sredozemno i Crno more, nije zvanično objavila bilo kakvu zabranu vezanu za ruske ratne brodove.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu rekao je juče da Ankara ne može da zabrani ruskim ratnim brodovima ulaz u Crno more kroz svoje moreuze, kao što je to zahtevala Ukrajina, zbog klauzule u međunarodnom ugovoru kojom je plovilima dozvoljeno da se vrate u svoje matične baze.

On je objasnio da Turska može da zatvori moreuze za ruske ratne brodove u jednom pravcu, iz svojih matičnih baza ka Mediteranu.

Peskov: Sajber napadi na sajt Kremlja

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja saopštio je da se vrše stalni sajber napadi na sajt Kremlja.

Kako je objasnio, ranije se sajtu nije moglo pristupiti i po nekoliko minuta, prenosi Gazeta.

Kako izgleda život u Kijevu

Pogledajte kako izgleda život u Kijevu kroz fotografije koje je snimio Andriy Nesterenko.

Oglasila se ruska ambasada u Turskoj

Ruska ambasada u Turskoj nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje od turske strane u vezi sa zatvaranjem moreuza za prolazak ruskih ratnih brodova, saopštila je ambasada.

Prethodno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio na Tviteru o zatvaranju moreuza u Turskoj za ruske ratne brodove.

On, međutim, u poruci nije precizirao da li je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tu odluku doneo ili ne.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je juče, povodom poziva da se zatvore moreuzi za ruske brodove, da će Ankara poštovati sve stavke Konvenciju iz Montrea i neće primenjivati dvostruke aršine.

Ranije je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bondar rekao da Kijev traži od Ankare da zatvori moreuze, a Čavušoglu je rekao da Turska može zatvori Bosfor i Dardanele ali da ruska strana ima pravo da vrati svoje brodove u bazu.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska je stekla potpunu kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli. Sporazum garantuje slobodan prolaz civilnih brodova kroz Crno more u mirnom vremenu, a ograničava prolaz ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama.

Nove sankcije za Moskvu

Ministri saobraćaja svih baltičkih zemalja odlučili su da zatvore vazdušni prostor za ruske avio-kompanije.

Vlada Litvanije razmotriće nacrt zakona večeras, saopštio je ministar saobraćaja Litvanije Marius Skuodis.

- Vazdušni prostor svih baltičkih zemalja biće zatvoren. Zasad to nije slučaj ni u jednoj zemlji, ali to je samo pitanje sata - napisao je Skuodis na Fejsbuku.

Rumunija će takođe zatvoriti vazdušni prostor za ruske avione, saopštila je Vlada te zemlje.

- Rumunija je započela proceduru za suspenziju prava na letove iznad svoje teritorije, kao i prava na sletanje na teritoriji Rumunije za avione koji pripadaju kompanijama iz Rusije. Ta procedura će biti sprovedena u toku dana - rekao je portparol Vlade Rumunije Dan Kerbunaru.

Podsetimo, Poljska je od ponoći zatvorila vazdušni prostor za ruske avio-kompanije, a nakon te zemlje to su učinile i Češka i Bugarska.

Ukrajinci ubili svog vojnika

Ukrajinske "nacionalističke formacije" ubile su ukrajinskog vojnika koji je pokušavao da pobegne u Rusiju i tom prilikom je ranjen ruski graničar, saopštio je danas Centar za odnose sa javnošću Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.

- Pripadnici nacionalističkih formacija sa ukrajinske teritorije su 25. februara ubili jednog pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji je pokušavao da nađe utočište u Ruskoj Federaciji, kako bi izbegao da učestvuje u sukobima - naveo je FSB, preneo je TAS S.

Tokom oružane provokacije ranjen je pripadnik Uprave za granicu Rusije FSB za Belgorodsku i Voronješku oblast, stoji u saopštenju.

Erdogan pozvao Putina u Tursku

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina u Tursku, kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini, prenose RIA novosti.

Erdogan je ovu informaciju podelio na sednici vladajuće stranke.

Kadirov objavio snimak svojih gardista u Ukrajini

Čečenski lider Ramzan Kadirov je objavio snimak svojih gardista u Ukrajini.

Kako se vidi na snimku, čečenski borac postavlja na ogradu, navodno kasarne ukrajinske vojske, zastave Rusije i Čečenije.

 

Kijev odbio pregovore

Kijev je odbio pregovore s Moskvom, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u petak popodne privremeno zaustavljanje ruske operacije u Ukrajini u vezi sa očekivanjem pregovora sa Kijevom, ali je operacija nastavljena u subotu popodne nakon što je ukrajinsko rukovodstvo odbilo da pregovara, rekao je Peskov.

Lažni snimci na društvenim mrežama

Zapadnim društvenim mrežama kruže snimci na kojima se navodno vidi kako ruski vojnici obaraju civile. Ispostavilo se da je snimak lažan i da prikazuje snimanje dokumentarnog programa koji je posvećen porazu 2. udarne armije Andreja Vlasova.

Video prikazuje stare tenkove BT-7 iz 1930-ih i 1940-ih, kao i odeću ljudi koja je odgovarala tom vremenu. U uglu ekrana može se videti ploča "Tesovo-Netilski" - selo u Novgorodskoj oblasti.

 

Produžava se policijski čas u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je da od subote uveče uvodi policijski čas koji će trajati od 17 časova do 8 časova.

– Radi efikasnije odbrane prestonice i bezbednosti njenih stanovnika. Policijski čas će trajati do 28. februara ujutru. Svi civili na ulici tokom policijskog časa smatraće se pripadnicima diverzantsko-izviđačkih grupa neprijatelja. Molim vas da se prema situaciji odnosite sa razumevanjem i ne izlazite napolje - navedeno je.

Pojavio se snimak sa kontrolnog punkta na ukrajinskoj granici

Na društvenim mrežama se objavljuju snimci, navodno sa kontrolnog punkta na ukrajinskoj granici koji je prazan.

 

Upozorenje Ministarstva odbrane Rusije: Porast lažnih informacija na društvenim mrežama

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se povodom uspešne realizacije borbenih zadataka ruske vojske na društvenim mrežama pojavljuje veliki broj „histeričnih lažnih informacija“.

- Usled uspešne realizacije svih borbenih zadataka ruske vojske konstatujemo porast histeričnih fejk informacija na društvenim mrežama koje kači horda korisnika - navodi se.

Prethodno je neimenovani izvor iz Ministarstva odbrane Rusije demantovao vest koja se pojavila na društvenim mrežama, a u kojoj se tvrdi da je ruska vojska navodno izvela raketni napad na stambenu zgradu na bulevaru Lobanovski u Kijevu.

Kako je rekao, stambenu zgradu je pogodila raketa ukrajinskog protivavionskog raketnog sistema „Buk“.

Ljudi čekaju u redovima ispred prodavnice

Na snimku iz Harkova, koji je objavljene na društvenim mrežama, vidi se veliki broj ljudi koji čeka u redovima ispred prodavnice kako bi kupio hranu.

Basurin: Pet civila poginulo u DNR

U poslednja 24 sata usled granatiranja Donjecke Narodne Republike poginulo je pet civila, a ranjeno 15 ljudi, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

On je takođe kazao i da su snage DNR proširile obime napada i praktično probile odbranu ukrajinske vosjke.

- Operacija na jugu se razvija uspešno, sve što je planirano smo ispunili. Proširujemo obime napada, svi kontrolni punktovi sa druge strane reke Kalmus su naši. Ukrajinska vojska se povlači ka Volnovahi. Sada je lakše jer je probijena odbrana - objasnio je Basurin.

FSB: Ukrajinske granate pale u Rusiju

Tri ukrajinske granate pale su na teritoriju Rostovske oblasti u Rusiji, saopštila je pres služba ruske Federalne službe za bezbednost.

Kako se navodi, tom prilikom nije naneta nikakva materijalna šteta niti je bilo povređenih.

Odluka o izbacivanju Rusije iz SVIFT sistema narednih dana

Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SVIFT će biti doneta u narednih nekoliko dana, izjavio je jedan od guvernera jedne od centralnih banaka u okviru EU, saznaje Rojters.

- SVIFT je samo pitanje trenutka, desiće se uskoro, narednih dana - kazao je jedan od 27 guvernera iz zemalja članica Evropske centralne banke koji je želeo da ostane anoniman.

Tu informaciju je potvrdio i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je rekao da po tom pitanju postoji podrška praktično cele EU.

- Nadam se da će i Mađarska i Nemačka imati dovoljno hrabrosti da tu odluku podrže - dodao je.

RIA Novosti: Rusija demantuje raketiranje zgrade u Kijevu

Izvor iz Ministarstva odbrane Rusije demantovao je za RIA Novosti vest koja se pojavila na društvenim mrežama, a u kojoj se tvrdi da je ruska vojska navodno izvela raketni napad na stambenu zgradu na bulevaru Lobanovski u Kijevu. Kako je rekao stambenu zgradu je pogodila raketa ukrajinskog protivavionskog raketnog sistema "Buk".

- Očigledno je tokom odbijanja noćnog raketnog napada na objekte vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine došlo do kvara sistema za navođenje rakete ukrajinskog protivavionskog sistema srednjeg dometa 'Buk M1' i raketa je zakačila ugao stambene zgrade - rekao je izvor.

Volodin: Zelenski napustio Kijev

Predsednik ruske Državne Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski žurno napustio Kijev i prešao u Lavov.

Kako je precizirao, ukrajinski predsednik još juče nije bio u Kijevu.

Vojska LNR zauzela "Stanicu Lugansku"

Narodna milicija LNR uspostavila je kontrolu nad kontrolnim punktom "Stanica Luganska" na liniji razgraničenja, kao i nad istoimenim naseljenim mestom, saopštio je portparol Narodne milicije Ivan Filiponenko.

 

Pripadnici Narodne milicije saopštili su da je Stanica Luganska zauzeta bez ispaljenog metka, ukrajinska vojska ga je napustila.

Ukrajinci "Gradovima" tuku po LNR

Ukrajinski borci granatirali su raketnim sistemima "Grad" stambenu četvrt grada Starobiljsk koji se nalazi u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, ima i poginulih i ranjenih iako nije preciziran njihov tačan broj.

Foto: Jutjub/The Sun/Ilustracija

 

Rusko vojni resor navodi i da ukrajinske snage nameravaju da izvedu napade i na Krematorsk i Slavjansk.

Ministarstvo odbrane Rusije navodi i da ruska vojska ne gađa ukrajinska naseljena mesta kao i da se preduzimaju sve mere kako bi se sačuvali životi građana.

Šef nemačke obaveštajne službe evakuisan iz Ukrajine

Specijalna nemačka jedinica izbavila je predsednika obaveštajne službe Nemačke BND Bruna Kala iz Ukrajine.

Fotografije presretnutih "Točki"

Narodna milicija DNR objavila je fotografije presretnutih balističkih raketa "Točka U", koje su navodno ispalili Ukrajinci.

Foto: Narodna milicija DNR

Kako su naveli u republici, tokom noćašnjeg granatiranja ukrajinskih snaga oštećena je zgrada vrtića u Donjecku.

Foto: Narodna milicija DNR

Ukrajinci ih sahranili, a Rusi zarobili

Grupa zarobljenih ukrajinskih vojnika sa Zmijskog ostrva, za koje su mediji u Kijevu objavili da su pobijeni, stigla je u Sevastopolj, objavljeno je na telegram kanalu Raša Tudej.

 

Predstavnik ruske vojske je tokom konferencije rekao da su oni snabdeveni hranom i vodom. Prema njegovim rečima, ukupno su 82 ukrajinska graničara sa Zmijskog ostrva trenutno u Rusiji.

 

Makron o situaciji u Ukrajini

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će kriza u Ukrajini trajati dugo i pozvao građane da se pripreme na to.

- Mogu da vam kažem jednu stvar, a to je da će rat potrajati. Kriza će trajati dugo i sve će to imati dugotrajne posledice - rekao je on.

Nove zabrane za letove ruskih kompanija

Bugarska, Poljska i Češka zabranile su letove ruskim avio kompanijama preko svog vazdušnog prostora, saznaje Sputnjik.

Ova odluka stupila je na snagu 26. februara.

Odluka je doneta, kako se tvrdi, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.

Narodna milicija DNR napreduje

Još dva naseljena mesta na jugu Donjecke Narodne Republike su pod kontrolom Narodne milicije DNR, saopštio je portparol Eduard Basurin, piše Sputnjik.

Kako je rekao, Narodna milicija nastavlja sa kretanjem u dubinu odbrane beprijatelja bez aktivnog suprotstavljanja ukrajinske vojske.

Eduard Basurin/Foto: Profimedia/Ilustracija

U pitanju su mesta Pavlopolj i Piščevik.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopštava da su oružane snage LNR uspostavile kontrolu nad mestima Bahmutovka i Grečiškino.

Snage LNR, kako se navodi, ušle su 30 kilometara u dubinu ukrajinske odbrane.

Takođe, ruski vojni resor navodi da ukrajinski nacionalisti, napuštajući svoje pozicije, uništavaju iza sebe mostove i trafo stanice.

Zelenski objavio da stiže strano oružje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je, posle jutrošnjeg razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da oružje i oprema ukrajinskih partnera stižu u Ukrajinu.

- Novi dan na diplomatskom frontu započeli smo razgovorom sa Emanuelom Makronom. Stiže nam oružje i oprema naših partnera. Antiratna koalicija je aktivna - napisao je Zelenski na Tviteru.

Snimak predaje Ukrajinaca sa Zmijskog ostrva?

Ruski novinar Andrej Rudenko objavio je na svom telegram kanalu navodni snimak predaje ukrajinskih vojnika.

Na snimku se vidi kolona ljudi u uniformama kako se iskrcava sa broda, i koji dobijaju flašice sa vodom.

 

General Konašenkov o noćnom napadu

Ruska vojska izvela je noćni napad krstarećim raketama na vojne objekte u Ukrajini, rekao je jutros novinarima general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

- Oružane snage Ruske Federacije su tokom noći izvršile udar preciznim oružjem dugog dometa, krstarećim raketama vazdušnog i morskog baziranja, na vojnu infrastrukturu Ukrajine - rekao je general.

Rusi zauzeli hidroelektranu

Ruske trupe osvojile su danas hidroelektranu na severu Kijeva, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, a prenela agencija Interfaks.

Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, gradu u Kijevskoj oblasti, na reci Dnjepar.

Ruska agencija Interfaks je, pozivajući se na Ministarstvo energetike Ukrajine, ranije objavila da ukrajinska vojska kontroliše hidroelektranu.

BONUS GALERIJA: Rat u Ukrajini

MUP upozorava na ulične borbe u Kijevu

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je civile u Kijevu da se u glavnom gradu vode ulične borbe, piše Tanjug.

Ministarstvo je na Fejsbuku objavilo da se na ulicama Kijeva vode "aktivne borbe" i pozvalo građane da ostanu mirni i budu maksimalno oprezni.

Takođe je navedeno da građani čim čuju sirene za vazdušnu opasnost treba odmah da idu u najbliže sklonište.

PVO DNR presreo balističke rakete

Snage PVO DNR presrele su dve rakete kompleksa "Točka U", piše Sputnjik.

Kako su naveli u republici, tokom noćašnjeg granatiranja ukrajinskih snaga oštećena je zgrada vrtića u Donjecku.

SAD izdvajaju milione za Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden naložio je Stejt departmentu da izdvoji Ukrajini pomoć od 600 miliona dolara, od čega bi 350 miliona dolara išlo na odbranu, piše Sputnjik.

Kina razume rusku zabrinutost

Stalni predstavnik Kine pri UN Džang Jun koji je bio uzdržan prilikom glasanja o rezoluciji kojom se osuđuje ruska operacija u Ukrajini, nazvao je opravdanom zabrinutost Rusije u sferi bezbednosti, piše Sputnjik.

- Želeo bih da istaknem da problem Ukrajine nije od danas niti se sadašnja situacija odjednom pojavila. To je rezultat kombinacije niza faktora tokom dužeg vremenskog perioda - rekao je Džang.

On je istakao da se Kina zalaže za zajednički, sveobuhvatni koncept bezbednosti.

- Smatramo da se bezbednost jedne zemlje ne može obezbediti potkopavanjem bezbednosti drugih država. U pozadini pet talasa proširenja NATO-a, razumnim bezbednosnim težnjama Rusije mora se posvetiti pažnja i na odgovarajući način treba da budu zadovoljene - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)