ROGOZIN PORUČIO ZAPADU: Ako uvedete sankcije svemirskoj industriji - gledajte u nebo kada će vam MSS pasti na glavu

P. Z. S. / ria.ru

24. 02. 2022. u 22:09

MSS čeka nekontrolisana deorbita ka Evropi ili Sjedinjenim Državama ako sankcije utiču na saradnju sa Rusijom, izjavio je u četvrtak generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

РОГОЗИН ПОРУЧИО ЗАПАДУ: Ако уведете санкције свемирској индустрији - гледајте у небо када ће вам МСС пасти на главу

Foto: Depositphotos


Ranije je američki predsednik Džo Bajden rekao da će nove antiruske sankcije pogoditi rusku avio-kosmičku industriju, uključujući i svemirski program, posebno onaj deo koji pravi letelice. Prema njegovim rečima, sankcije SAD i saveznika ograničiće ruski uvoz visokotehnoloških proizvoda za 50 odsto, što će značajno negativno uticati na „mogućnost modernizacije ruske vojne industrije".

-Ako blokirate saradnju sa nama, ko će spasiti ISS od nekontrolisane deorbite i pasti na SAD ili Evropu? Postoji i opcija da struktura od 500 tona padne na Indiju i Kinu. Hoćete da im zapretite takvom perspektivom? ISS ne leti iznad Rusije, stoga su svi rizici vaši. Da li ste spremni za njih?", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Rogozin je objasnio da korekciju orbite stanice, kao i njeno izbegavanje opasnih susreta sa kosmičkim otpadom, vrše isključivo motori ruske teretne letelice Progres MS.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri