ZAŠTO JE PUTIN POSLAO VOJSKU: Ovo je razlog - u sukobu 2014-15 poginulo 13.000 ljudi, a samo u Donjeckom regionu 4.000 civila

Pečat

24. 02. 2022. u 20:43

U AUTORSKOM tekstu za "Pečat" ("Februar koji će promeniti svet") Bojan Bilbija dao je genezu sadašnjeg sukoba u Ukrajini u svetlu poslednjih događaja i ruske intervencije. U jednom delu teksta objašnjeno je i zbog čega je predsednik Putin poslao vojsku u Donjeck.

ЗАШТО ЈЕ ПУТИН ПОСЛАО ВОЈСКУ: Ово је разлог - у сукобу 2014-15 погинуло 13.000 људи, а само у Доњецком региону 4.000 цивила

Foto Tanjug/AP

Uoči potpisivanja akata o priznanju Vladimir Putin je najpre održao sednicu Saveta bezbednosti RF, na kojoj su se svi prisutni bez dvoumljenja izjasnili za rusko priznanje narodnih republika Donjecke i Luganske.

Razlog je bio više nego očigledan: sprečiti nastavak masovne pogibije civila, ruskih državljana, u Donbasu pod ukrajinskim bombama, imajući u vidu da je sukob iz 2014. i 2015. već odneo, prema procenama Ujedinjenih nacija, preko 13.000 žrtava, od čega je samo u donjeckom regionu stradalo oko 4.000 civila.

Ako se pogleda mapa planirane ukrajinske ofanzive na Donbas, do koje je došao vojni štab DNR-a, može se videti da su dve male republike u potpunosti okružene desetinama hiljada neprijateljskih vojnika, opremljenih tenkovima, artiljerijom, samohodnim haubicama i višecevnim raketnim bacačima – spremnim u svakom trenutku da započnu invaziju.

Nakon dolaska ruskih snaga, po modelu nedavno viđenom u Karabahu ili Kazahstanu, napad kijevskih snaga na Donbas značio bi direktan sukob s trenutno verovatno najmoćnijom vojnom silom sveta.

Bojan Bilbija za Pečat

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a