RATNA DEJSTVA I GDE IH NIJE BILO: Video snimci koji navodno prikazuju rusku ofanzivu na Ukrajinu (VIDEO)

P. Z. S. / rt.com

24. 02. 2022. u 19:37

OČEVICI širom Ukrajine podelili su snimke ruskih snaga koje navodno napadaju lokacije, uključujući aerodrome i elektrane, nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio trupama da pređu granicu u četvrtak ujutru.

РАТНА ДЕЈСТВА И ГДЕ ИХ НИЈЕ БИЛО: Видео снимци који наводно приказују руску офанзиву на Украјину (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP


Jedan snimak, podeljen na Telegramu, očigledno pokazuje veliku eksploziju na aerodromu u Melitopolju, na jugoistoku Ukrajine.

Još jedan kratak snimak, objavljen u istoj aplikaciji za razmenu poruka, navodno prikazuje raketni napad u blizini elektrane Tripoljskaja u blizini glavnog grada Ukrajine, Kijeva.

Na snimku koji su ukrajinske vlasti potvrdile kao autentičan vidi se helikoptere koji idu ka međunarodnom aerodromu Antonov u Hostomelu, takođe u blizini Kijeva. U daljini se vidi veliki oblak dima koji kulja.

Drugi snimak je podeljen na Telegramu sa natpisom „Oblast Čugujev, 30 km od Harkova. Bilo je žrtava.” Na snimku se vide desetkovane stambene zgrade u kojima dim i plamen izlazi iz nekih prozora.

Ruske snage ušle su u Ukrajinu nakon što je Putin najavio pokretanje misije „demilitarizacije“ i „denacifikacije“ zemlje. Prethodne noći, lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike – separatističkih država na istoku Ukrajine koje je Putin u ponedeljak zvanično priznao kao nezavisne – zvanično su zatražili od ruskog lidera vojnu pomoć.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo je vanredno stanje i zamolio građane da ostanu mirni i ostanu kod kuće. U saopštenju je pozvao ruski narod da se suprotstavi ratu, rekavši: „Rusi će lično izabrati kojim putem će svaki od njih krenuti. Za sve koji još nisu izgubili savest, vreme je da izađu na ulice i protestuju protiv ovog rata.

Njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je da Rusija ne samo da napreduje na istoku zemlje, već da postoji „napad u punom obimu iz više pravaca“.

Zapadni lideri osudili su operaciju, a NATO je nazvao „potpuno neopravdanom i ničim izazvanom“. Američki i evropski zvaničnici obećali su velike ekonomske sankcije kao odmazdu Moskvi, ali su SAD i vojni blok predvođen SAD potvrdili da neće slati vojnike da se bore protiv Rusije.

Ruske vlasti su upozorile da neki mediji i korisnici društvenih mreža šire "neproverene i nepouzdane" informacije o vojnim akcijama Moskve u Ukrajini i tvrde da su snage gađale samo vojnu infrastrukturu, a ne civilne ciljeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi