"SANKCIJE RUSIJI POGODIĆE I NEMAČKU EKONOMIJU": Stav Nemačke ostao isti - neće Ukrajini isporučivati oružje

Novosti onlajn

24. 02. 2022. u 16:14

NEMAČKI vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek izjavio je danas da je stav nemačke vlade kada je reč o izvozu naoružanja nepromenjen – Berlin neće isporučivati smrtonosno oružje Kijevu.

САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ПОГОДИЋЕ И НЕМАЧКУ ЕКОНОМИЈУ: Став Немачке остао исти - неће Украјини испоручивати оружје

Foto printskrin

- Zahtev ambasadora Ukrajine u Nemačkoj Andreja Meljnika je poznat, kao što je poznat i stav federalne vlade. Mogu samo da ponovim naš stav: nećemo isporučivati oružje Ukrajini - rekao je ministar.

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, Robert Habek je rekao da će one pogoditi nemačku ekonomiju u ograničenoj meri.

- Sankcije koje će verovatno biti usvojene danas, njihov spisak je odavno pripremljen i usaglašen, formirane su tako da žestoko pogode rusku ekonomiju, dok će nemačku pogoditi, verovatno, u ograničenoj meri, mada će uticaj na neke oblasti nemačke ekonomije biti neizbežan. Potrebno ih je uzeti u obzir... Cena za to da svet ponovo učinimo mogućim, da vratimo diplomatiju na sto, jeste da u krajnjoj liniji pooštrimo ekonomske sankcije - rekao je Habek.

Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ova zima stabilna

Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ali je ono zagarantovano ove zime, rekao je nemački vicekancelar.

- Nemačka zavisi 55 odsto od ruskog gasa. Znate da su cene gasa bile visoke i da skladišta gasa nisu bila dovoljno popunjena pre zime... Koristili smo različite instrumente tokom zime da stabilizujemo nivo zaliha, koji je sada u na nivou prosečnih godišnjih pokazatelja iz 2017. Sada možemo da kažemo da ćemo sigurno proći ovu zimu, a snabdevanje gasom će biti pouzdano, čak i ako cene ponovo porastu ili Rusija smanji ili obustavi snabdevanje gasom - rekao je Robert Habek.

- Prema njegovim frečima, tržište gasa beleži rast cena u kontekstu situacije u Ukrajini, ali je ono veliko, globalno i elastično, odnosno sposobno da se stabilizuje.

- Naše oči su trenutno uprte pre svega na sirovine fosilnih goriva. A kratkoročni skok cena akcija koji sada vidimo će se primiriti. Znamo i iz prošlosti da rat diže cene, ali znamo i da je tržište veliko, globalno i veoma fleksibilno. Procenjena proizvodnja može da poraste na mnogim mestima u svetu. A ako lanci snabdevanja pokriju gas ili ugalj, cene će se smanjiti - rekao je ministar.

Govoreći o snabdevanju žitaricama iz Ukrajine, Habek je napomenuo da „nema mesta za brigu da će doći do nestašice hleba i lepinja“.

- Biće dovoljno resursa za ovo - dodao je ministar.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo