SANKCIJE NISU NA DNEVNOM REDU: Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije danas raspravljaju o situaciji u Bosni i Hercegovini

S. M.

21. 02. 2022. u 06:40

NA dnevnom redu današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu između ostalog biće i situacija u Bosni i Hercegovini, ali se ne očekuje donošenje nekih konkretnih odluka, pogotovo ne o eventualnim sankcijama Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsedništva BiH, i pored toga što je takav zahtev krajem prošle nedelje vrhu Unije uputio i Evropski parlament.

САНКЦИЈЕ НИСУ НА ДНЕВНОМ РЕДУ: Шефови дипломатија земаља Европске уније данас расправљају о ситуацији у Босни и Херцеговини

Foto AP

Kako ukazuju sagovornici "Novosti", oko nametanja kaznenih mera Dodiku nema jedinstvenog stava.

Prof. Miloš Šolaja, sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, očekuje načelnu raspravu o krizi u BiH:

- Teško je očekivati da govore o sankcijama prema pojedincima u BiH jer za tako nešto nema konsenzusa. Današnji sastanak neće doneti ništa epohalno, jer već godinama EU nema viziju kako rešiti unutrašnje probleme u BiH. Dosadašnjim potezima samo su produbljivali krizu.

Šolaja naglašava i da su u poslednjih 25 godina sve odluke Brisela koje su se ticale Bosne bile neuspešne. On ne očekuje ni da se u Briselu raspravlja o evropskom putu BiH, upravo zbog političke krize koja je zakočila i te procese. Dodaje i da je Ukrajina sada "top tema" za EU i da BiH nije u fokusu.

Inače, Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) pripremila je i Nacrt dokumenta o pristupu politike EU u BiH, koji bi takođe trebalo da bude danas tema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona