UKRAJINSKA KRIZA: Eksplozije u okolini Donjecka čuju se tri sata, Ukrajina koristi zabranjenu municiju!

Novosti online

19. 02. 2022. u 13:30 >> 23:24

UKRAJINSKE snage nastavile su u toku noći da granatiraju naselja u DNR i LNR, koristeći pretežno artiljerijsko oružje i minobacače. Istovremeno, iz DNR je u Rostovsku oblast do sada evakuisano 6.600 ljudi, od toga 2.500 dece. LNR je napustilo 25.000 ljudi. DNR i LNR su proglasile opštu mobilizaciju.

УКРАЈИНСКА КРИЗА: Експлозије у околини Доњецка чују се три сата, Украјина користи забрањену муницију!

Ukrajinski vojnici na manevrima u Donbasu / Foto AP


00:56 Eksplozije kod Donjecka čuju se već treći sat

Eksplozije na periferiji Donjecka čuju se već treći sat.

Prethodno je saopšteno da je na Donjeck ispaljeno 12 mina kalibra 120 milimetara, a na jedno susedno naselje još četiri.


00:47 SAD pokrenule protiv Rusije propagandnu histeriju

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges Parilja izjavio je da su SAD pokrenule protiv Rusije propagandnu histeriju i založio se protiv širenja NATO ka granicama Rusije.

„Odlučno odbacujemo propagandnu i komunikacionu histeriju, koju su SAD pokrenule protiv Rusije i odlučno se protivimo širenju NATO ka granicama te bratske zemlje“, napisao je na Tviteru.

Foto: AP Photo/Alex Brandon


00:20 Bajden sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Američki predsednik Džozef Bajden sazvao je za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost povodom situacije u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

23:45 EU osuđuje granatiranje

- Evropska unija osuđuje granatiranje civilnih objekata na istoku Ukrajine i smatra da je reakcija Kijeva na „provokacije“ uzdržana, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Brisel ne veruje u upozorenja lidera DNR i LNR da Kijev sprema ofanzivu na Donbas, rekao je on, dodajući da su te tvrdnje neosnovane. Pozvao je Rusiju na deeskalaciju.
 

Foto AP


23:22 Eksplozije u okolini Donjecka

Eksplozije u okolini Donjecka čuju se već pola sata. Prethodno je saopšteno da je na Donjeck ispaljeno 12 mina kalibra 120 milimetara, a na jedno susedno naselje još četiri.


23:08 Korišćena municija zabranjena Minskim sporazumom

Još šest naselja u DNR našlo se pod paljbom ukrajinskih snaga, navodi se u saopštenju predstavnika DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Kao i tokom dana i prethodne noći naselja su gađana granatama i naoružanjem kalibra 120 milimetara, čija je primena zabranjena Minskim sporazumima.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

22:38 Razgovor Zelenskog i Makrona

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o situaciji u Donbasu i načinima za deeskalaciju sukoba.

- Imao sam hitan razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom - napisao je Zelenski na svom Tviteru u subotu.  - Razgovarali smo o potrebi i mogućim načinima za trenutnu deeskalaciju i političko i diplomatsko rešenje.

22:30  Stoltenberg smatra da se Rusija sprema da napadne

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da se Rusija sprema da napadne Ukrajinu. 

- Svi pokazatelji ukazuju na to da Rusija priprema napad punog obima - rekao je generalni sekretar NATO-a, a citira agencija Frans pres.

Foto: Yves Herman, Pool via AP

21 50  Švajcarska je pozvala svoje građane da napuste teritorije Luganske i Donjecke oblasti.

21 45 Kanada je po drugi put poslala vojnu pomoć Ukrajini.Kijev je dobio puške, mitraljeze sa optičkim nišanima, uređaje za noćno osmatranje i vojnu opremu.

20 24  Automobil bomba pronađen na autoputu u LNR bio je opremljen radio-kontrolisanim eksplozivnim uređajem kapaciteta 200 kilograma TNT-a.

Kako je saopštilo Ministarstvo državne bezbednosti samoproglašene republike, automobil je razminiran dizanjem u vazduh na bezbednoj udaljenosti. Nakon toga ostao je krater prečnika 40 metara.

20:12 Vozovi za evakuaciju stanovništva

Prvi voz koji prevozi evakuisane iz Donbasa krenuo je za Voronježsku oblast Rusije, rekao je vršilac dužnosti ruskog ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijan.

- Ruske železnice su nam obezbedile vozove. Prve smo poslali u Voronježsku oblast, gde će 500 evakuisanih biti smešteno u privremenim centrima - rekao je Čuprijan za TASS.

Čuprijan je dodao i da je sačinjen raspored evakuacije iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Trenutno ima više od 7.000 evakisanih u centrima za privremeni smeštaj u Rostovskoj oblasti, gde su svi opremljeni osnovnim potrepštinama, saopštio je Čuprijan. On je ranije izjavio da je 26 ruskih regiona spremno da primi izbeglice iz Donbasa, navodi TASS.

20 06 Misija OEBS-a je 18. februara prijavila 591 kršenje primirja u oblasti Donjecka i 975 u oblasti Luganska. Prema navodima agencije, tokom ovog perioda bilo je 860 eksplozija.

20 04 NATO je iz bezbednosnih razloga prebacio svoje osoblje u Ukrajini iz prestonice Kijeva u grad Lavov, na krajnjem zapadu zemlje, i u Brisel, izjavio je zvaničnik NATO.

19 34 Američki predsednik Džo Bajden uvek je spreman da se sastane sa ruskim liderom Vladimirom Putinom ako će ovi sastanci koristiti „diplomatiji i miru“. Ovo je u subotu izjavio američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za TV kanal Dožd.

„Predsednik Bajden je uvek spreman da se sastane ako smatramo da je to dobro za diplomatiju i svet“, rekao je on.

19 22 Generalni sekretar ODKB je rekao da bi ta organizacija mogla da pošalje mirovne snage u Donbas. Prema njegovim rečima, za to je potrebna „saglasnost Kijeva i oobrenje Saveta bezbednosti UN”.

18 54 Centri za privremeni smeštaj u Rostovskoj oblasti primili su više od 4.000 stanovnika Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), odakle se stanovništvo evakuiše zbog zaoštravanja situacije na liniji dodira. Ovo je u subotu saopštila pres služba guvernera Rostovske oblasti Vasilija Golubeva.

Počele su da se isplaćuju isplate od po 10 hiljada rubalja izbeglicama iz Donjecke i Luganske Narodne Republike. Ovo je u subotu saopštio vršilac dužnosti šefa Ministarstva za vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan.

„Juče je Rostovska oblast od vlade dobila 5 milijardi rubalja za isplatu po 10.000 rubalja svakoj izbeglici. Trenutno smo već počeli da isplaćujemo ta sredstva. Organizovaćemo rad kako bi ljudi koji stignu u bliskoj budućnosti mogli da dobiju ovaj novac“, rekao je novinarima.

18 51  Situacija na liniji dodira je kritična, saopštila je Narodna milicija DNR.

Prema njihovim proračunima, Oružane snage Ukrajine su na teritoriju republike ispalile preko 420 granata. Oni navode da ukrajinska strana odbija da odmah preduzme mere za prekid vatre u Donbasu.

18.49  Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba tvrdi da Oružane snage te zemlje nisu granatirale rusku teritoriju.

„Odlučno odbacujemo sve optužbe da su ukrajinske granate navodno pogodile teritoriju Ruske Federacije. Ukrajina nije izvršila takvo granatiranje“, napisao je ministar na Tviteru  u subotu.

Istovremeno je zahtevao da se „odmah sprovede nepristrasna međunarodna istraga o incidentima o kojima su izveštavali ruski mediji“.

17.59 Četiri nove snažne eksplozije odjeknule su u blizini Luganska, prenosi reporter sa lica mesta.

Kako navodi, detonacije su se dobro čule u centru grada, a za sada nije poznato šta je uzrok eksplozija.

Inače, linija razgraničenja Donbasa nalazi se na svega 15 kilometara od Luganska.

17.48  Dvojica ukrajinskih vojnika su poginula u Donbasu, četiri su povređena. Ovo je u subotu saopšteno u pres-službi Ministarstva odbrane Ukrajine.

„Kao rezultat granatiranja, dva ukrajinska vojnika su zadobila gelere nespojive sa životom. Četiri vojnika su zadobila povrede različite težine i nalaze se u medicinskim ustanovama“, navodi se u izveštaju.

Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da ukrajinska vojska „prati situaciju u Donbasu i adekvatno reaguje na potencijalne pretnje“.

17. 22 Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da je uputio pismo šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u kojem je ponudio dodatne razgovore kako bi se ublažila ukrajinska kriza.

Stoltenberg je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao i da nema znakova ruskog povlačenja sa granica sa Ukrajinom, uprkos tvrdnjama Rusije ranije ove sedmice da je počela da povlači trupe, preneo je Rojters.

"Mi smo izuzetno zabrinuti pošto vidimo da oni nastavljaju da gomilaju snage, nastavljaju pripreme. Mi u Evropi nikada od kraja ''hladnog rata'' nismo videli tako veliku koncentraciju snaga u stanju borbene gotovosti", dodao je Stoltenberg.

On je takođe kazao da Moskva postavlja bezbednosne zahteve za koje zna da NATO nikada neće moći da ih ispuni.

17 19 Francuska je danas pozvala svoje državljane da bez odlaganja napuste ukrajinske regione Harkov, Lugansk i Donjeck, nakon porasta tenzija i jačanja ruskih trupa u blizini Ukrajine.

U preporukama za putovanja objavljenom na internet stranici francuskog ministarstva spoljnih poslova se sugeriše i da francuski građani koji borave u Ukrajini treba da napuste tu zemlju, ako tamo nemaju neodložnih poslova, prenosi Rojters.

17.18  Ukrajinske oružane snage ispalile su 200 granata na Donjecku Narodnu Republiku u roku od tri sata, koristeći tešku artiljeriju, saopštila je u subotu misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinska vojska je od 11.07 do 13.55 po moskovskom vremenu granatirala teritoriju DNR, bombardujući gradove Donjeck, naselje rudnika uglja Trudovskaja na periferiji grada, Dokučajevsk, zajednicu Ozerjanovka, sela Bela Kamenka, Komunarovka, Dzeržinskoe, Zajcevo i Spartak.

16.39  Ukrajinski obaveštajac priveden je u DPR. On je otkrio šemu po kojoj su ukrajinske vlasti organizovale snabdevanje Donbasa oružjem i eksplozivom. Takođe je poznato da je ranije radio u miliciji DNR.

Agent je takođe rekao da Kijev planira masovno granatiranje Donjecka . Prema njegovim rečima, Ukrajina namerava da upotrebi „svu udarnu moć“ u zauzimanju Donbasa.

On je ukrajinskim obaveštajcima izvestio i o kretanju Denisa Sinenkova, šefa Narodne milicije DNR, koji je dan ranije ubijen u Donjecku – automobil mu je dignut u vazduh u centru grada.

Ispostavilo se da je pritvorenik, između ostalog, umešan u regrutovanje ljudi za terorističke napade u Donbasu . Ukrajinska vojska je, prema njegovim informacijama, planirala da postavi cevne bombe na mostove i železničke stanice u DNR.

16 18 Nemački avioprevoznik Lufthanza obustaviće od ponedeljka letove za i iz ukrajinskih gradova Kijeva i Odese, izjavio je danas portparol te kompanije.

Kompanija će obaviti poslednje letove do tih gradova tokom vikenda pre nego što ih obustavi od ponedeljka do kraja meseca, rekao je portparol, preneo je Rojters.

 

16.00  Rostovska pogranična služba potvrdila je da su dve granate pale na teritoriju Ruske Federacije.

Jedna granata eksplodirala je dva kilometra od rusko-ukrajinske granice, dok je druga pala na jedan privatni poljoprivredni objekat.

Žrtava i povređenih nema.

15.53 Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke danas je pozvalo nemačke državljane da napuste Ukrajinu, pošto su tenzije između Rusije i Ukrajine dodatno porasle.

Nemački državljani se pozivaju da sada napuste zemlju, navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je Rojters.

- Vojni sukob je moguć u bilo kom trenutku, kaže se u saopštenju.

15.30 U blizini grada Krasnodona u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici ispod mosta preko koga se kreću autobusi sa izbeglicama pronađena je eksplozivna naprava.

15.22  Svi evakuisani stanovnici DNR biće vraćeni kućama nakon stabilizacije situacije , rekao je šef samoproglašene republike Denis Pušilin.

- Takođe, sistematski ćemo sve vraćati kućama. Trudićemo se da to bude što pre. A sada je glavni zadatak bezbednost naše dece, žena i staraca.

15.15  Ekonomske sankcije zapadnih saveznika možda neće biti dovoljne da zaustave rusku invaziju Ukrajine, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

Britanski zvaničnik je dodao i da ako zapadne nacije ne budu ispunile obećanja da će podržati ukrajinsku nezavisnost to će imati štetne posledice širom sveta, uključujući Tajvan.

- Ljudi će izvući zaključak da se agresija isplati i da je primena sile u redu, dodao je on.

Foto Tanjug/AP

15.10  SAD, zajedno sa saveznicima, nametnuće Rusiji ekonomske troškove bez presedana, ako izvede invaziju na Ukrajinu, izjavila je danas potpredsednica SAD Kamala Haris.

Ona je istakla da će cilj biti ruske finansijske institucije i ključne industrije. SAD neće prestati sa ekonomskim merama, već će dodatno ojačati istočni bok NATO-a, kazala je Harisova.


15.05 Ruske snage upotrebile su teško naoružanje da napadnu sopstvene položaje u blizini sela Pikuzi kod Mariupolja, pokušavajući da prebace krivicu za napad na oružane snage Ukrajine, saopštila je danas Operativno-taktička grupa ukrajinske vojske.

Kako se navodi, Rusija nastavlja sa propagandnim metodama vođenja informacionog rata kako bi optužila oružane snage Ukrajine za granatiranje civilnog stanovništva, pokušavajući na taj način da prikrije, kako se tvrdi, sopstvene podmukle poteze.


(Kraj) ir/drm

14.35 Prvi put od 2014. godine iz Luganska je krenuo voz za Rusiju kako bi tamo prebacio građane koji se evakuišu.

 
 

13.45 Gorlovka i Dokučajevsk ponovo na udaru

Ukrajinske snage ponovo su otvorile vatru na naselja Gorlovka i Dokučajevsk, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i sprovođenje režima prekida vatre.

Na Gorlovku je oko 14 sati po lokalnom vremenu ispaljeno šest mina kalibra 120 milimetara, čija je upotreba zabranjena Minskim sporazumima, a na Dokučajevsk 29 granata.

13.15 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom telefonskog razgovora sa francuskim kolegom Žan Iv Le Drijanom rekao je da ukrajinske vlasti nastavljaju sa oružanim provokacijama u Donbasu, saopšteno je u Moskvi.

Telefonski razgovor obavljen je na inicijativu francuske strane.

Lavrov je istakao da Kijev demonstrativno odbija da ispunjava preuzete obaveze u okviru Minskog paketa mera, gomila vojne snage na kontakt liniji u Donbasu i sprovodi kampanju militarizacije stanovništva.

Foto AP

13.11 Način razmišljanja zasnovan na „mračnoj prošlosti“ mogao bi da dovede Rusiju do toga da ostane bez srećne budućnosti, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Suočavamo se sa najgrubljim pokušajima Rusije da izmeni pravila međunarodnog sistema, ipak i dalje se nadamo da ćemo uspeti da postignemo mir diplomatskim metodama-  napisala je na Tviteru.

13.00 Zelenski: Kijev nastoji da postigne mir diplomatskim putem

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da ukrajinske vlasti ne reaguju na provokacije i da nastoje da postignu mir diplomatskim putem.

- Naše snage bezbednosti i odbrane u potpunosti kontrolišu situaciju. Ne reagujemo na provokacije i pokušavamo da dođemo do mira isključiv diplomatskim putem- napisao je ukrajinski predsednik na svom Instagram nalogu po dolasku u Nemačku gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

12.43 Centralna banka DNR odredila je dnevni limit za podizanje novca - 10.000 rubalja (oko 120 evra) dnevno po kartici.

11.45 DNR: Dobili smo plan ofanzive Kijeva

Obaveštajne službe DNR dobile su plan ofanzive ukrajinskih snaga u Donbasu, rekao je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin. Operacija bi mogla da počne uskoro, dodao je on.

- Operacija će početi artiljerijskim udarom i odvijaće se u tri pravca- rekao je Basurin i dodao da su se u DNR aktivirale ukrajinske diverzione grupe i da ima žrtava među civilima.

Intenzitet vatre sa teritorije pod kontrolom Kijeva se dramatično povećao i jedinice DNR su primorane da uzvrate.

11.20 Šolc: Ukrajina neće postati članica NATO u skoroj budućnosti

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da članstvo Ukrajine u NATO nije na dnevnom redu i da se neće dogoditi u skorijoj budućnosti.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber


11.19 Predstavnici Zapada biće saučesnici „zločina protiv čovečnosti“ od strane Kijeva ako budu ignorisali situaciju u kojoj se nalaze stanovnici Donbasa, upozorila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
 

Foto: Profimedia/Ilustracija

11.10 Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan razgovarao je telefonom sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, a tema je bila situacija oko Ukrajine, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ministar (spoljnih poslova Francuske) izrazio je duboku zabrinutost zbog eskalacije na istoku Ukrajine poslednjih dana. Izuzetno veliki broj slučajeva kršenja primirja koji je zabeležila misija OEBS-a protivreči obavezama preuzetim tokom nedavne razmene mišljenja u normandijskom formatu- navodi se u saopštenju francuske strane.

10.20 Nastava u školama i drugim naučnim ustanovama se obustavlja.

10.04  Ukrajinska vojska je danas ispalila skoro 200 granata i mina na teritoriju samoproglašene DNR, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin

- Situacija na kontakt liniji nastavlja da se eskalira. Od početka dana protivnik je 14 puta otvarao vatru po teritoriji DNR koristeći cevnu artiljeriju kalibra 122 milimetra, minobacače kalibra 120 i 82 milimetra. Ispalili su 190 granata i mina na rejone 10 naselja- rekao je on.

Ukrajinska vojska dovlači artiljerijske sisteme i municiju u pravcu Gorlovke, dodao je on, istakavši da je primetno i kretanje tenkova.

- Prema našim obaveštajnim podacima u zoni odgovornosti 95. desantno-jurišne brigade primećuje se kretanje kolone od 11 tenkova. U zoni odgovornosti 53. mehanizovane brigade u Ribinskom, na manje od 14 kilometara od kontakt linije, primećuje se kretanje šest samohodnih haubica '2S1' i 10 vučenih haubica 2A36 'Giacint B' kalibra 152 milimetra- rekao je Basurin.

9.50 Oko 10 sati po lokalnom vremenu ukrajinske snage gađale su četiri naselja u DNR, među njima i Donjeck, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i sprovođenje režima prekida vatre.

9.46 Stanovnici brojnih naseljenih mesta u Donbasu ostali su bez vode nakon oštećenja crpne stanice u Donjeckoj oblasti usled paljbe, saopštila je pres-služba komunalnog preduzeća „Voda Donbasa“.

- Danas se u zoni pucnjave našla crpna stanica Južnodonbaskog vodovoda, municija je oštetila dva transformatora“, navodi se u saopštenju. Kako je precizirano, obustavljeno je vodosnabdevanje na četiri filtracione stanice.

One su obezbeđivale vodosnabdevanje 46 naselja u Donjeckoj oblasti. Ističe se da su filtracione stanice Mariupolja prebačene na vodosnabdevanje iz Starokrimskog rezervoara.

 

9.32 Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa i dalje ostaje otvorena za dijalog sa Rusijom.

Takođe je naglasio da je NATO spreman da štiti saveznike.

9.30  Do 10 sati po lokalnom vremenu granicu sa Rusijom prešlo 10.356 građana Donbasa. Od toga – 4.527 državljana Rusije, 5.806 državljana Ukrajine i 23 stranaca, rekao je za Sputnjik dobro obavešteni izvor.

Foto: Tanjug



Na teritoriji Tarasovskog okruga Rostovske oblasti na kilometar od državne granice Rusije sa Ukrajinom navodno je eksplodirala granata, saopštio je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.

Kako je precizirano, na lice mesta je izašla policija. Niko nije stradao u eksploziji, niti je naneta materijalna šteta.

Foto: Tanjug

8.50 Pres služba predsednika Ukrajine saopštila je da će Vladimir Zelenski danas učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i da će se istog dana vratiti u Kijev.

Kako se navodi, planirani su razgovori Zelenskog sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, potpredsednicom SAD Kamalom Haris a tema će biti – vojna podrška.

7.50  Nastavljeno je granatiranje i LNR u tri pravca i uz korišćenje minobacača kalibra 120 milimetara, čija je primena zabranjena Minskim sporazumima.

Kako se navodi, ukrajinske naoružane formacije su tri puta prekršile režim prekida vatre – na mesto Pervomajska ispaljeno je šest projektila, a 12 na selo Metalist. Još 12 je ispaljeno u pravcu sela Slavjanoserbsk.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)