SVET ČEKAJU VELIKE POPLAVE: Američki naučnici upozoravaju, nivo svetskog mora raste alarmantnom brzinom

Srna

17. 02. 2022. u 16:38

NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu SAD upozoravaju da će u narednih 30 godina nivo svetskih mora porasti za onoliko koliko je rastao u celom 20. veku.

СВЕТ ЧЕКАЈУ ВЕЛИКЕ ПОПЛАВЕ: Амерички научници упозоравају, ниво светског мора расте алармантном брзином

Foto: Free Images Pixabay

Naučnici predviđaju da bi nivo mora duž američke obale do 2050. godine mogao porasti u proseku 25 do 30 centimetara iznad današnjeg nivoa.

Ove prognoze idu u prilog ranijim studijama i potvrđuju ono što se već dugo zna - nivo mora i dalje raste alarmantnom brzinom, ugrožavajući zajednice širom sveta, ističe Nasa.

Prema izveštaju američkih agencija, rast nivoa mora uticaće na velike poplave u priobalnim područjima, a veliki talasi, koji će nastati kao posledica olujnog nevremena, doći će i do kopnenih područja.

Do 2050. godine očekuje se da će se "umerene", obično štetne poplave događati u proseku 10 puta češće nego danas.

Dokument "Globalni i regionalni scenariji rasta nivoa mora za SAD" ažurirao je izveštaje iz 2017. godine i "prvi put nudi kratkoročne projekcije za sledećih 30 godina", navodi Nasa. 

BONUS VIDEO: 

ALARMANTNO STANjE: Njive pod vodom na putu Vranje-Bujanovac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!