BELGIJANCI PRED IZBOROM: Četvorodnevna radna nedelja, bez javljanja šefovima posle 23 sata

Novosti online

16. 02. 2022. u 20:36

BELGIJANCI bi uskoro mogli da umesto pet, rade četiri dana, ukoliko bude usvojen paket ekonomskih mera koje je predložila vladajuća koalicija.

БЕЛГИЈАНЦИ ПРЕД ИЗБОРОМ: Четвородневна радна недеља, без јављања шефовима после 23 сата

Foto: Free Images Pixabay

Ministarka za rad Petra de Suter iz stranke Zelenih, kaže da se te odredbe, ipak, neće odnositi na zaposlene u javnim službama. Prema predlogu ekonomskih reformi, kompanije mogu da odbiju zahtev zaposlenog za skraćenu radnu nedelju, pod kojom će raditi isti ukupan broj sati, ali poslodavci će morati da obrazlože odgovor u pisanoj formi, prenosi Gardijan.

Belgijski premijer Aleksandar de Kru rekao je da je cilj reformi tržišta rada, uključujući nova pravila o noćnom radu, da se stvori dinamičnija i produktivnija ekonomija.

- Ako uporedite našu sa drugima zemljama, često ćete videti da smo daleko manje dinamični. Posle dve teške godine, tržište rada je evoluiralo. Ovim sporazumom postavljamo merila za dobru ekonomiju - rekao je De Kru.

Četvorodnevne radne nedelje su isprobane na Islandu između 2015. i 2019. godine i od tada su postale izbor 85 odsto radno sposobnog stanovništva te zemlje. De Kru je rekao da bi njegova administracija trebalo da podstakne više ljudi na rad, jer je zaposlenih starosti od 20 do 64 godine samo 71,4 odsto, što je 10 procenata manje nego u Holandiji i Nemačkoj. Belgijska savezna koalicija sedam partija postavila je cilj da poveća udeo zaposlenih na 80 odsto do 2030. godine.

Foto: Free Images Pixabay

Paket mera za podsticaj zapošljavanja u privatnom sektoru

Ministarka rada Petra de Suter navela je da se ceo paket mera tiče uslova zapošljavanja u privatnom sektoru i stoga se ne odnosi na državne službenike.

- Ali ako među državnim službenicima postoji i potražnja za takvim četvorodnevnim režimom kako bi se bolje uskladio odnos posla i privatnog života, svakako bih želela da istražim šta je tu moguće - kaže De Suterova.

De Kru je rekao da je veća sloboda ključna za povećanje stope zaposlenosti. Ali rigidna pravila kojima su se poslovne grupe dugo suprotstavljale takođe su na meti reformi. Od kompanija sa 20 ili više zaposlenih očekuje se da ponude osoblju opciju da se "diskonektuju" nakon radnog vremena, što znači da ne moraju da odgovaraju na pozive ili da odgovaraju na mejlove između 23.00 i 5.00 sati. Zaposleni će moći da traže i očekuju obrazložen odgovor od poslodavaca, ukoliko žele da promene radno vreme iz nedelje u nedelju. Za one koji menjaju smene se očekuje da znaju radni raspored sedam dana unapred.

Foto: Free Images Pixabay


Pilot projekat od juna i u Velikoj Britaniji

Pilot projekat o četvorodnevnoj radnoj nedelji u Velikoj Britaniji počeće u junu, a za "probu" se do sada prijavilo oko 30 kompanija. Šestomesečni program će omogućiti firmama da rade 32 sata nedeljno, a da im naknade i beneficije ostanu nepromenjene.

Kompanije, ipak, mogu tražiti od osoblja da rasporedi 32 sata na pet dana.

- Prelazak na četvorodnevnu sedmicu bio bi koristan za kompanije. Studije su pokazale da se produktivnost poboljšava zajedno sa odgovarajućim dobicima u dobrobiti radnika - rekao je Džo Rajl, direktor kampanje četvorodnevne nedelje u Velikoj Britaniji.

Slični programi bi trebalo da počnu u SAD i Irskoj, a planirano je da se oprobaju i u Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, rekao je Rajl.

BONUS VIDEO - JEDNOSTAVNO JE: Upakujte poklon bez korišćenja selotejpa

(rts)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024