"SVRHA OSNIVANJA NATO JE VOJNO SUZBIJANJE RUSIJE": Iz Severne Koreje poručuju da SAD traži izgovore za opravdavanje svojih postupaka

R. V.

13. 02. 2022. u 17:58

MINISTARSTVO spoljnih poslova Severne Koreje smatra da vlasti SAD šire glasine o navodnoj invaziji Rusije na Ukrajinu kako bi opravdale svoje vojno prisustvo u istočnoj Evropi, sledi iz saopštenja agencije.

СВРХА ОСНИВАЊА НАТО ЈЕ ВОЈНО СУЗБИЈАЊЕ РУСИЈЕ: Из Северне Кореје поручују да САД тражи изговоре за оправдавање својих поступака

Foto: AP

Američke vlasti su početkom februara najavile prebacivanje dodatnih vojnih jedinica u Nemačku, Poljsku i Rumuniju. Kako je naglasio portparol američke odbrane Džon Kirbi, ovi lovci neće učestvovati u potencijalnim vojnim operacijama u Ukrajini, već će se fokusirati na jačanje odbrambenih sposobnosti NATO saveznika.

- SAD su u poslednje vreme širile divlje glasine o ruskoj "invaziji na Ukrajinu" i žure da pošalju hiljade vojnih snaga u istočnu Evropu. Prava svrha ovih poteza je postepeno eskaliranje vojnih tenzija oko Ukrajine i pronalaženje izgovora za opravdavanje nagomilavanja svog vojnog prisustva, osmišljenog da obuzda Rusiju - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova DNRK.

Prema severnokorejskom ministarstvu spoljnih poslova, NATO je „proizvod Hladnog rata“, a svrha njegovog postojanja i širenja je „vojno odvraćanje i suzbijanje Rusije“.

Zapad optužuje Rusku Federaciju za navodne planove za eskalaciju situacije oko Ukrajine. Moskva to kategorički negira i stalno govori da niko nije ugrožen, a sve takve izjave koriste se kao izgovor da se više NATO vojne opreme postavi blizu ruskih granica. Kako je ranije rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve izgovore za konfliktnu situaciju oko Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje da histerija oko Ukrajine, koju raspiruje Zapad, ima za cilj prikrivanje kijevske linije sabotiranja Minskih sporazuma o Donbasu. Prema rečima pres-sekretara predsednika Ruske Federacije Dmitrija Peskova, informativna histerija SAD i NATO-a oko Ukrajine velikodušno je uokvirena lažima i lažnjacima.

 

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?