BUGARI TRAŽE GARANCIJE OD AMERIKANACA: Bila bi katastrofa da naše oružje završi u Ukrajini

Novosti online

11. 02. 2022. u 16:45

BIVŠI ministar unutrašnjih poslova Bugarske, lider vanparlamentarne stranke Alternativa bugarskog preporoda Rumen Petkov izjavio je da bi bugarsko oružje moglo da završi u Ukrajini.

БУГАРИ ТРАЖЕ ГАРАНЦИЈЕ ОД АМЕРИКАНАЦА: Била би катастрофа да наше оружје заврши у Украјини

Foto Tanjug/AP

Kako je rekao, nakon povlačenja američkih snaga iz Avganistana u toj zemlji je pronađena municija na kojoj piše „proizvedeno u Bugarskoj“. Istovremeno je podsetio da je u Avganistanu nakon povlačenja trupa ostavljena ogromna količina naoružanja.

-Želeo bih da nam neko pruži garancije da naša braća Amerikanci neće prebaciti u Ukrajinu bugarsko oružje, rekao je Petkov za televiziju „Evropa“.

Kako je rekao, za Bugarsku bi to bila katastrofa.

-Za nas, za Bugarsku veoma je važno da bugarsko naoružanje ne završi sutra u Ukrajini i da ne bude upotrebljeno protiv Rusije, jer bi u tom slučaju bilo nemoguće ne pomisliti da je Bugarska izuzetno aktivna u potencijalnom ratu protiv Rusije. To bi bila katastrofa u pogledu našeg istorijskog sećanja, naših vrednosti, našeg morala, ali pre svega – za naše danas i sutra, rekao je Petkov kasnije za radio „Fokus“.

U januaru je stranka Alternativa bugarskog preporoda predstavila deklaraciju u kojoj se kategorički protivi učešću Bugarske u potencijalnoj konfrontaciji na teritoriji jugoistočne Evrope i u Crnom moru.

Kada je reč o izvozu bugarskog naoružanja, značajan rast zabeležen je 2015. godine, kada je vrednost izvezenog oružja iznosila preko 640 miliona evra, a glavni kupci bugarskog oružja su Irak, Saudijska Arabija, Indija, Avganistan i SAD.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!