ZAPEČAĆEN INTERNAT STRAVE: Francuska u šoku – deca zlostavljana u radikalnoj jevrejskoj školi, živela gladna u smradu i prljavštini! (VIDEO)

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

11. 02. 2022. u 00:28

TVRDOKORNA religijska učenja u pojedinim verama danas mogu da budu suprotna savremenom načinu života.

ЗАПЕЧАЋЕН ИНТЕРНАТ СТРАВЕ: Француска у шоку – деца злостављана у радикалној јеврејској школи, живела гладна у смраду и прљавштини! (ВИДЕО)

Foto: AP

A kada se to još pomeša sa kažnjavanjem dece, spartanskom disciplinom i rudimentarnim higijenskim uslovima, dolazi se do situacije u koju je ovih dana zapao jedan jevrejski internat nedaleko od Pariza, čiji su rukovodioci optuženi da im je škola funkcionisala kao sekta. Pale su i optužbe za prisilno zadržavanje i pritvaranje đaka. Zbog svega, šesnaestoro zaposlenih i odgovornih je uhapšeno.

Školu "Bet Josef" u Francuskoj opisuju kao "kuću strave". Očigledno je da su oni koji su je držali višestruko preterali u insistiranju na čeličenju.

Neki prozori su bili polupani, vrata su se slobodno njihala i lupala na vetru, higijena je bila na sumnjivom nivou, zidovi vlažni i podnaduli, s masnim flekama, uz oronuli betonski pod... Odgovorni u "ješivi", odnosno ustanovi za izučavanje talmuda i tore, osumnjičeni su za zadržavanje nekih đaka protiv njihove volje, od kojih su mnogi maloletni, i njihovo maltretiranje, uz primoravanje da žive u nečistoći.

Zaduženi za rad ovog ultraradikalnog internata optužni su i zbog prisilnog prekida kontakata dece s njihovim prodicama, ali i zbog uskraćenog pristupa lečenju i različitih vrsta nasilja, uključujući i uskraćivanje hrane. Uzeli su im mobilne telefone, a konfiskovana su im i dokumenta. Jednom rečju, krajnje degradirajući uslovi života za 21. vek. Na internetu su se, međutim, reklamirali sasvim drugačije, kao mesto puno zelenila s idiličnim uslovima za učenje.

Sve je počelo u julu prošle godine kada je jedan petnaestogodišnji američki đak uspeo da pobegne i skloni se u ambasadu SAD u Parizu. Međuministarska misija za praćenje sektaških skretanja alarmirala je sud u gradu Mou i klupko je počelo da se odmotava. Od tada, više štićenika uspelo je da pobegne, a svedočenja su bila slična. Istraga je ispitala i neke bivše polaznike.

Veliki broj žandarma banuo je u školu ove nedelje, na posedu u Bisijeru u oblasti Sena i Marna, osamdesetak kilometara istočno od Pariza. Akciji su prisustvovali i socijalni radnici, lekari, pa čak i jedan rabin. Ustanovu je u tom trenutku pohađalo 40 maloletnih i 20 punoletnih polaznika. Veliki broj njih je bio iz Izraela i SAD.

Deca su privremeno smeštena u prihvatilišta. Sud se sada, takođe, zanima i za finansijsko vođenje ove ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna