SERGEJ LAVROV POSLE RAZGOVORA SA LIZ TRAS: Ovo je bio razgovor nemog sa gluvim, razočaran sam

Srna

10. 02. 2022. u 12:46

ZAHTEVI Zapada da Rusija povuče svoju vojsku sa sopstvene teritorije su za žaljenje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА ЛИЗ ТРАС: Ово је био разговор немог са глувим, разочаран сам

Foto AP

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras u Moskvi prokomentarisao komentare koje je Trasova iznela na istom događaju.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras poručila je Rusiji da treba da pomeri vojsku koju je nagomilala na granici sa Ukrajinom ukoliko je ozbiljna u nameri da koristi diplomatiju za ublažavanje krize.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi rekla da ne vidi nijedan drugi razlog za 100.000 vojnika stacioniranih na ukrajinskoj granici osim da se zapreti Ukrajini.

- Ukoliko je Rusija ozbiljna u vezi sa diplomatijom, mora da pomeri te snage i prestane sa pretnjama, izjavila je Trasova.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je današnji sastanak sa britanskom koleginicom Liz Tras okarakterisao kao razgovor "nemog sa gluvim", prenosi Sputnjik.

- Iskreno, razočaran sam što je ispao razgovor nemog sa gluvim. Čini se da slušamo, ali ne čujemo, izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa Tras.

Foto AP

Kako je dodao, najdetaljnija objašnjenja Rusije su pala “na nepripremljeno tlo, otprilike kao što kažu da Rusija čeka da se zemlja zaledi i postane kao kamen kako bi tenkovi mirno prešli na ukrajinsku teritoriju”.

- Čini mi se da su i naše britanske kolege danas imale isto takvo tlo sa kojeg su se brojne činjenice odbijale, rekao je ruski ministar.


Za Moskvu je, kako tvrdi, nejasna zabrinutost Zapada povodom vojnih vežbi i pomeranja ruskih snaga na sopstvenoj teritoriji.

- Mi ne želimo nikome da pretimo, pogledajte izjave, nigde nije bilo nijedne pretnje. Nama prete, poručio je Lavrov, dodajući da Rusija i Velika Britanija različito tumače sporazume iz Minska.

Navodi i da je zapadnim silama ukrajinski predsednik Zelenski potreban kao instrument kako bi Rusiju izbacivali iz ravnoteže.

- Predsednik Zelenski poziva da se ne paniči, ali, očigledno je našim zapadnim kolegama potreban predsednik Zelenski samo kao instrument kako bi se Rusija izbacivala iz ravnoteže i nikog ne interesuje šta on tamo misli i kakve negativne posledice sve to ima po Ukrajinu, ukrajinsku ekonomiju, ukrajinski budžet, i kako investicije beže iz Ukrajine zbog svih tih jadikovanja, poručio je šef ruske diplomatije.

Britanska ministarka je, s druge strane, istakla da Rusija ima izbor ili da sarađuje sa NATO-om ili da nastavi sa povećanjem broja svojih trupa na granici sa Ukrajinom.

- Smatram da Rusija ima jasan izbor: Rusija može ići diplomatskim putem i sarađivati sa NATO-om kako bi osigurala evropsku bezbednost ili da nastavi put koji mi vidimo, a to je povećanje broja snaga na granici sa Ukrajinom, što predstavlja pretnju, istakla je Tras.

Ona je ponovila da "Severni tok 2" neće biti pušten u rad u slučaju "invazije" Rusije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: 

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NOVINARKA KOJA JE POSTALA NASLOV: Sportsko čudo u Srbiji - okupila otpisane košarkašice i svi sad pričaju šta je sa njima uradila