VELIKA VEŽBA NATO AVIJACIJE: Više od 50 najmodernijih aviona nad Severnim morem uvežbavalo "dog fajt"

P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk

08. 02. 2022. u 19:45

KRALjEVSKO vazduhoplovstvo je učestvovalo u masovnoj vežbi borbene obuke iz vazduha u kojoj je učestvovalo preko 50 aviona.

ВЕЛИКА ВЕЖБА НАТО АВИЈАЦИЈЕ: Више од 50 најмодернијих авиона над Северним морем увежбавало дог фајт

Foto: Free Images Pixabay


Prema RAF-u, britanski avioni Tajfun i F-35 su delovali zajedno sa F-35A Lajtning 2 Kraljevskih Holandskih vazduhoplovnih snaga iz Leuvardena i F-15E Strike Eagles američkih vazduhoplovnih snaga iz 48. borbenog krila sa sedištem u bazi RAF u Lakenhitu u Safolku.

Vazdušni vicemaršal Ian Duguid, vazduhoplovni oficir koji komanduje 1 grupom, je rekao:

-Vežba Point Bank je važna u kalendaru obuke za Veliku Britaniju i naše saveznike – kako u NATO-u tako i u SAD. Ova najnovija vežba je bila odlična prilika za nas da blisko sarađujemo sa našim kolegama iz Kraljevskog vazduhoplovstva Holandije koristeći avione F-35 Lajting 2 i F-15E sa Vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Država.

Obuka je omogućila borbenom delu ratnog vazduhoplovstva da poboljša interoperabilnost u zahtevnom vazdušnom okruženju, uključujući podršku NATO E-3A aviona. Nije samo letenje u složenim misijama, već i planiranje i razvoj naših sposobnosti na kolegijalan način koji osigurava da smo spremni da radimo zajedno sa našim saveznicima u brojnim jedinicama u više zemalja.

Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo:

„Vežba Point Bank je dugogodišnja vežba koju su osmislili 48. borbeno krilo i Kraljevsko vazduhoplovstvo sa misijom da pripremi avijatičare za operacije protiv bliskih protivnika. Ona pruža zemljama NATO-a mogućnost da praktikuju i razviju zajedničke taktike, tehnike i procedure. Obuka je od neprocenjive važnosti za kontinuirano usavršavanje interoperabilnosti među partnerima kako bi se održao jedinstven, sposoban i samouveren NATO.

Vežba Point Bank održana je 3. i 4. februara i uključivala je niz lovaca 4. i 5. generacije, helikoptera, komandnih i kontrolnih aviona i aviona za dopunjavanje goriva vazduh-vazduh.

BONUS VIDEO: Goreće nebo i zemlja - Ovoga treba da se plaše neprijatelji Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna