RUSI NISU LUDI: Zeman poručio - Amerika primenjuje „irački recept“ u pumpanju situacije oko Ukrajine

Novosti onlajn

06. 02. 2022. u 16:19

PREDSEDNIK Češke Miloš Zeman izjavio je da američke neosnovane tvrdnje o navodnoj pripremi invazije Moskve na Ukrajinu doprinose eskalaciji situacije oko te zemlje. Tu je i primer Iraka, podseća on.

РУСИ НИСУ ЛУДИ: Земан поручио - Америка примењује „ирачки рецепт“ у пумпању ситуације око Украјине

Foto: AP

Zeman je podsetio i da je pre više od nedelju dana američko rukovodstvo izdalo saopštenje da će se napad dogoditi narednih dana, ali da se ništa nije dogodilo.

Ispostavilo se da je to bio blef koji može da se uporedi sa tvrdnjama CIA o navodnom prisustvu hemijskog oružja u Iraku, koje je pre 20 godina bilo izgovor za napad na tu bliskoistočnu zemlju, napomenuo je Zeman.

- Rusi nisu ludi. Napad na Ukrajinu za njih bi značio mnogo veće gubitke u vidu raznih sankcija. Za sada rusko-ukrajinske odnose smatram verbalnim ratom sa obe strane. Želeo bih da situacija i ostane na tome, jer su ljudski životi najveća vrednosti u politici - konstatovao je predsednik.

On je poručio da se protivi slanju snaga NATO-a u Ukrajinu.

- Ukrajina nija deo NATO-a, stoga smatram necelishodnim upućivanje vojske u tu zemlju. Nema razloga da mi uputimo vojne jedinice u Ukrajinu“, izjavio je Zeman u intervjuu za televiziju „Si-En-En prima njuz“, dodajući da bi razmatranje takve opcije za Prag bilo moguće samo u slučaju da se vojni kontingent pošalje u državu–članicu Alijanse.

Kako kaže, NATO suštinski ne prima zemlje u kojima je u toku građanski rat.

- A u Ukrajini je, nesumnjivo, građanski rat. Neka je to sada takozvani zamrznuti sukob. Zamrznut je Minskim sporazumima – manje-više ne ratuju u Ukrajini. Na istoku zemlje, na takozvanom ruskom govornom području, postoji drugačija politička struktura nego u ostatku Ukrajine - objasnio je Zeman.

Kijev od januara dobio 650 tona municije od Amerike

Sa svoje strane, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov saopštio je da Ukrajina dobila osmu partiju vojne pomoći od Amerike.

- U Kijev je stigla osma partija! Težina današnjeg tovara municije za naše Oružane snage je 86 tona. Naši partneri iz Sjedinjenih Američkih Država su od januara ove godine isporučili Ukrajini više od 650 tona odbrambene municije. Sledi nastavak - rekao je ministar.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna