RT DE JE LICENCIRAN U SRBIJI: Zaharova podseća Nemačku da ruski kanal može da se emituje u 33 evropske zemlje

Novosti onlajn

04. 02. 2022. u 16:47

ZVANIČNA predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova podsetila je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova da je kanal RT DE licenciran u Srbiji i da, prema Evropskoj konvenciji o prekograničnoj televiziji, može da emituje u 33 evropske zemlje, uključujući Nemačka.

РТ ДЕ ЈЕ ЛИЦЕНЦИРАН У СРБИЈИ: Захарова подсећа Немачку да руски канал може да се емитује у 33 европске земље

Marija Zaharova, Foto D. Milovanović

Prethodno je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Andrea Sase rekla da su situacije RT DE i Dojče Vele apsolutno neuporedive. Prema njenim rečima, emitovanje RT DE zabranila je nezavisna nemačka medijska kuća, a vlada nije bila umešana u to. Takođe je napomenula da RT DE nema licencu. Prema njenim rečima, DV je radio sa licencom i legalno.

- Pitam se da li se u Berlinu prave ili baš ne razumeju? Hajde ponovo. Hajde da to, kako kažemo, stavimo na police. Kanal RT DE je licenciran u Srbiji. Po Evropskoj konvenciji o prekograničnoj televiziji „Emitovanje RT DE moguće je na teritoriji 33 evropske zemlje, uključujući Nemačku. Emitovanje je vršeno iz Moskve, a ne iz Berlina - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

- Kakve veze ima SR Nemačka sa tim? Ili nemačka vlada veruje da ima i licencu za nemački jezik? Nisam siguran da su Austrija i Švajcarska svesne ovakvog razvoja događaja - rekao je predstavnik a dodalo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Rusija, kao odgovor na prekid emitovanja TV kanala RT DE, posebno zatvara kancelariju Dojče velea u Ruskoj Federaciji i ukida akreditacije svim zaposlenima u svom ruskom birou, a takođe zaustavlja satelitsko i drugo emitovanje kanala u Rusiji.

Istovremeno, visokorangirani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova rekao je za RIA Novosti da su mere koje se preduzimaju protiv nemačkih medija u Rusiji uzvratne, a ako Nemačka promeni stav o RT DE, onda će Rusija odgovoriti pozitivno. Izvor je takođe primetio da su tokom posete nemačke šefice diplomatije Analene Berbok Moskvi predloženi načini izlaska iz krize oko RT DE, ali je Berlin odbio da o tome razgovara.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)