AMERIČKI MEDIJI: Evropa nema zamenu za ruski gas

Novosti online

02. 02. 2022. u 20:38

ZEMLjE Bliskog istoka neće moći u potpunosti da nadoknade isporuke gasa Evropi ukoliko Brisel odustane od ruskog goriva, piše „Blumberg“.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Европа нема замену за руски гас

Foto: Arhiva

Kako navode kolumnisti američke agencije, zemlje koje su bogate energetskim resursima – od Azerbejdžana do Katara, obećale su da će vanredno snabdeti Evropsku uniju neophodnim resursom, ali su ubrzo došle do zaključka da neće moći da zamene vodećeg izvoznika – Rusiju.

-Evropa nema alternativu ruskom gasu. Moraćete da preusmerite polovinu tečnog prirodnog gasa koji troši Azija kako bi dostigli nivo isporuka 'Gasproma', rekao je analitičar kompanije „BCS globar markets“ Ron Smit.

Kako je istakao, to će dovesti do masovne nestašice goriva i proširenja energetske krize na ceo azijski kontinent.

Pregovori sa azijskim zemljama

Američka agencija je takođe saopštila da predstavnici vlasti SAD i EU pregovaraju sa pojedinim azijskim zemljama o povećanju isporuka prirodnog gasa u Evropu u slučaju moguće eskalacije krize u Ukrajini. Konkretno, radi se o Japanu, Južnoj Koreji i Indiji.

Kako je precizirano, Zapad je po tom pitanju u kontaktu i sa Kinom.

„Blumberg“ navodi da o isporukama gasa u Evropu američka administracija pokušava da se dogovori i sa Libijom, Egiptom, Katarom i Nigerijom.

Bela kuća je potvrdila da SAD vode pregovore sa izvoznicima gasa o snabdevanju Evrope u slučaju smanjenja isporuka iz Rusije, ali nije navedeno o kojim zemljama se radi.

Poslednjih meseci u zapadnim medijima sve češće se pojavljuju vesti o navodnoj pripremi ruske „invazije“ na Ukrajinu koja će dovesti do prekida isporuka gasa u Evropu. Moskva je više puta odbacivala ove navode, ističući da Rusija nikada nije predstavljala pretnju po ukrajinski narod, niti namerava da napada bilo koga.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)