AMERIKA ZABRINUTA KINESKIM NAPRETKOM: Peking „svemirskim tegljačem“ izvukao satelit iz orbite (VIDEO)

Novosti online

01. 02. 2022. u 22:31

SVEMIRSKI tegljači su sateliti koji su dizajnirani za izvlačenje nefunkcionalnih satelita, ali ako se programiraju, oni mogu iz orbite izvući i aktivni satelit druge svemirske agencije.

АМЕРИКА ЗАБРИНУТА КИНЕСКИМ НАПРЕТКОМ: Пекинг „свемирским тегљачем“ извукао сателит из орбите (ВИДЕО)

Foto: Depozit fotos

Kineski svemirski tegljač „Šijian-21 (SJ-21)“ uhvatio je nefunkcionalni satelit i izvukao ga iz njegove orbite u „"orbitu plutajućeg supergroblja“. Ovaj potez Kine je izazvao zabrinutost američkih zvaničnika koji tvrde da bi se tehnologija mogla koristiti za ugrožavanje satelitskih operacija drugih zemalja.

Kompanija „Exoanalytik solušens“, koja se bavi praćenjem satelita i koja je 2021. godine dobila ugovor da pruža informacije Američkim svemirskim snagama, posmatrala je kako SJ-21 nestaje iz standardne orbite. Satelit je potom izvršio „veliki manevar“ koji ga je doveo bok uz bok s kineskim „mrtvim“ satelitom „Bej Dou navigejšen sistem“. Potom je SJ-21 nastavio vući nefunkcionalni satelit iz geosinhrone orbite, a onda se popeo na veću orbitu koja predstavlja „groblje“ za satelite nakon okončanja njihovog životnog veka.

SJ-21 je lasiran u orbitu 24. oktobra 2021. godine pomoću„ Long Marč-3B“ rakete, a prema izveštajima kineskih državnih medija, zadatak mu je da „testira i proverava tehnologije za smanjenje svemirskog otpada“. U novembru prošle godine je SJ-21 posmatran kako orbitira blizu nepoznatog objekta tokom navodne „namerne sinhronizacije“. Kina nikad nije otkrila prirodu nepoznatog objekta, a Američke svemirske snage su smatrale da bi se moglo raditi o potrošenom raketnom motoru satelita. Drugi su vjerovali da se možda radi o eksperimentalnom teretu dizajniranom za testiranje mogućnosti tegljača SJ-21, prenosi portal Kliks.

Iako je misija kineskog tegljača bila „miroljubiva ekstrakcija satelita“, Amerikanci su zabrinuti da bi se tehnologija mogla iskoristiti za izvlačenje iz orbite drugih funkcionalnih satelita te njihovo usmeravanje u „orbitu groblja“ ili pak prema Zemlji.

Američke svemirske snage su zadužile kompaniju „Nortrop Gruman“ da razvije satelit s robotskom rukom koji može obavljati popravke i mijenjati lokaciju drugih satelita u orbiti. Kompanija je već testirala tehnologiju u svemiru, a potpuno funkcionalni satelit će biti lansiran 2024. godine.

SAD i Kina konstantno unapređuju svoje mogućnosti održavanja satelita u orbiti, ali postoji zabrinutost da bi se neke od tih tehnologija mogle koristiti za vojne operacije u svemiru.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna