MRAČAN SKOR U GRADU SVETLOSTI: Fijasko gradonačelnice Pariza An Idalgo i francuskih socijalista koje je desnica potpuno potisla

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

31. 01. 2022. u 20:42

GRADONAČELNICA Pariza An Idalgo i Socijalistička partija zajedno tonu na političkoj sceni Francuske. Potonuli su duboko, toliko da ova kandidatkinja socijalista na predstojećim predsedničkim izborima i prva dama Grada svetlosti trenutno ima podršku od svega tri odsto!

МРАЧАН СКОР У ГРАДУ СВЕТЛОСТИ: Фијаско градоначелнице Париза Ан Идалго и француских социјалиста које је десница потпуно потисла

An Idalgo / Foto AP

Na najnovijem "merenju temperature" glasača levice An Idalgo je završila na neslavnom poslednjem mestu, i pored toga što je ređala primamljive ponude. Tako je najavila da bi kao predsednica udvostručila plate nastavnicima, mladima na 18. rođendan dala po 5.000 evra, a udeo obnovljive energije popela na 100 odsto do 2050. godine. Ali, to joj ništa nije pomoglo.

Njeni protivnici kažu da rezultati vladavine u Parizu, na čijem je čelu još od 2014. godine, a od 2020. joj teče drugi mandat, najbolje pokazuju njene domete. Bezbednost u Gradu svetlosti je na niskim granama, a bulevari i avenije su "izranavljeni" privremenim, ali višegodišnjim iskidanim plastičnim stubićima, ružnim betonskim barijerama i izukrštanim žutim štraftama kojima se eksperimentiše u novom režimu saobraćaja, gde se mešaju ekologija i pandemija, sa automobilima koji mile maksimalnih 30 kilometara na sat.

An Idalgo istovremeno plaća i ceh izuzetno niske popularnosti levice. Desnica u Francuskoj cveta. Razlog za to su želja Francuza da budu bezbedniji. Stranka koja je do ne tako davno imala šefa države, Olanda, i čuvenog predsednika Fransoa Miterana, spala je na niske grane, sa svega desetak odsto podrške u odnosu na njegovo vreme.

Prema biračkom barometru, svi kandidati levice, i krajnje i klasične zajedno, sakupili su mršavih 17 odsto, a uz tradicionalnu podršku zelenih, ukupno 23.

S druge strane, predsednik centrista Makron kotira se na 24 odsto, druga je krajnja desničarka Marin le Pen sa 18, treća desničarska republikanka Valeri Pekres sa 16, a četvrti najtvrđi desničar Erik Zemur sa 12,5. Tek od petog mesta kreću levičari, najpre krajnji, Žan Lik Melanšon (10), a slede "zeleni" Janik Žado (6), Kristin Tobira (4) i An Idalgo (3).

SPASIOCI

KANDIDATI levice ne samo da ne odustaju, već se svakog časa pojavljuju nova imena. Čak se pominjalo da bi mogao da se reaktivira bivši predsednik Fransoa Oland! Mada iz njegovog okruženja to demantuju, od francuskih socijalista trenutno ništa ne može da iznenadi. Kad brod tone, svi u sebi vide spasioca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu