LICENCE BRANE VIRUS: Igre oko vakcina protiv kovida, intelektualna svojina ispred pandemije

G. ČVOROVIĆ

24. 01. 2022. u 22:48

LICENCE za vakcine protiv kovida koje ljubomorno čuvaju farmaceuti prete da pandemiju oduže unedogled. "Slobodarski" svet traži da budu dostupne celom čovečanstvu, ali od toga nema ništa.

ЛИЦЕНЦЕ БРАНЕ ВИРУС: Игре око вакцина против ковида, интелектуална својина испред пандемије

Foto AP

Tako je francuski predsednik Makron, kao jedan od pobornika liberalnog kapitalizma, nedavno u EP poručio da je "intelektualno vlasništvo pravedna nadoknada za inovaciju".

Makron se, s druge strane, zalaže za "prenos tehnologija", partnerstvo i finansiranje proizvodnje, ali to iza sebe, ipak, krije biznis. Predsedavajući EU je podsetio da su proizveli i kupili dve milijarde doza, od čega je donirano više od pola. Ali to znači da nerazvijeni zavise od dobre volje bogatih. Donacije i programi tipa "Kovaks" nisu se pokazali plodnim.

Za to vreme, cena "fajzera" je u EU skakala s 12, preko 15,5 na 19,5 evra... Doza "moderne" se letos plaćala 21,50 evra, a prethodno je rasla s 14,70 na 19. Tu se vrte milijarde evra.

Prema podacima Imperijal koledža iz Londona, proizvodnja vakcina košta od 0,50 do dva evra po komadu. Procenjeno je, tako, da "fajzer" cepivo ima proizvodnu cenu oko pola evra, što znači da je EU plaćala četrdeset puta skuplje! Na početku je utvrđena različita cena "fajzera", od 23 evra za Izrael, koji je hteo brzu isporuku, do 5,5 za Afričku uniju.

Neki su još jeftiniji, kao "Astra Zeneka" ili "Džonson i Džonson", koji prodaju cepivo po ceni od dva do sedam evra. Ali, onima koji nemaju i to je skupo. I, što je najvažnije, ne mogu da se zadovolje potrebne količine.

Foto AP

I dok se Indija i Južna Afrika (gde je, ironijom, otkriven novi soj omikron) zdušno zalažu za privremeno ukidanje licenci, s druge strane tome se odlučno protive EU, Velika Britanija, Švajcarska, SAD ili Kanada. Zanimljivo je da su u intelektualna prava unete i visoke subvencije, što je i novac poreskih obveznika. Nekada je i reč o starim licencama koje se koriste za nove proizvode. Za to vreme, u Africi jedva da je cepljeno osam odsto populacije, a u nekim državama ni dva odsto!

Sve dok postoje veliki geografski prostori u kojima vakcina ne pokriva dovoljni broj stanovništva, stvara se zona za razvoj novih sojeva, sve više otpornih na postojeća cepiva, što, onda, postaje opasno i za one koji obiluju vakcinama. Statistika pokazuje da ovi novi sojevi najviše prete upravo razvijenom svetu. Ali, intelektualna prava i novac koji se stiče na ovaj način jači su i od najveće pandemije koja je zahvatila planetu još od španskog gripa.

RETKE BOLESTI

CENE lekova nekada lete u nebo. To je najčešće slučaj kada je reč o onima koji se proizvode u malim količinama, za retke bolesti. Tada se traže i milioni evra, od kojih zavise životi ljudi, često i dece. U toj ceni, intelektualno pravo na licencu igra važnu ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!