HITNO NAM JE POTREBAN SEVERNI TOK 2: Nemačka političarka se zalaže za bržu sertifikaciju gasovoda

Novosti onlajn

21. 01. 2022. u 09:55

PREMIJERKA savezne države Meklenburg – Prednja Pomeranija Manuela Švezig zalaže se za hitnu sertifikaciju „Severnog toka 2“, piše list „Cajt“.

ХИТНО НАМ ЈЕ ПОТРЕБАН СЕВЕРНИ ТОК 2: Немачка политичарка се залаже за бржу сертификацију гасовода

Foto AP

Ona smatra da bi Berlin trebalo da se usredsredi na „kritičan dijalog i ekonomsku saradnju sa Rusijom“.

- Ubeđena sam da nam je hitno potreban taj gasovod kroz Baltičko more - rekla je Švezig na prijemu u organizaciji Istočnog komiteta nemačke ekonomije.

Ona je naglasila da će isporuke ruskog gasa omogućiti Nemačkoj prelazak na obnovljive izvore energije, kako bi se stvorila baza za napuštanje nuklearne energije i energije nastale korišćenjem uglja.

Predsednik Istočnog komiteta Oliver Hermes je naveo da je Švezig tokom razgovora sa kolegama bila veoma odlučna, piše list.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropskoj uniji, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!