NEMA MIRA BEZ DIJALOGA S RUSIJOM: Francuski lider Emanuel Makron u Evropskom parlamentu u Strazburu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

19. 01. 2022. u 20:14

BEZ dijaloga s Rusijom ne može biti mira i stabilnosti u Evropi, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljajući u sredu pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu program šestomesečnog predsedavanja njegove zemlje EU.

НЕМА МИРА БЕЗ ДИЈАЛОГА С РУСИЈОМ: Француски лидер Емануел Макрон у Европском парламенту у Стразбуру

Foto AP

- Za ovaj dijalog se zalažem već više godina. Nema opciju, jer naša istorija i geografija su tvrdoglave - rekao je Makron, i naglasio da je on neophodan i za EU, i za Rusiju, i za bezbednost na kontinentu koji je nedeljiv.

Makron je naglasio da je s bivšom nemačkom kancelarkom Merkel pre nekoliko meseci insistirao na povratku evropskog dijaloga s Rusijom, ali da do toga nije došlo.

- Evropske kolege nas nisu sledile. Žalim zbog toga - rekao je francuski predsednik i naglasio da će ponovo izaći s tim predlogom, ističući da bez razgovora teško može da se dođe do rešenja, te da politika sankcija, sama po sebi, nije dovoljna, kao i da od tog dijaloga zavisi kredibilitet EU.

Istakao je da dijalog mora da bude "iskren i zahtevan", a da Evorpljani moraju da se stave u situaciju da mogu da ga poštuju. Najavio je, istovremeno, stvaranje "novog evropskog reda bezbednosti i stabilnosti". Predlog će, kaže, biti završen u sledećih nekoliko nedelja.

- Predlog treba da izgradimo među članicama EU, da ga podelimo sa svojim saveznicima u okviru NATO, a onda da ga ponudimo na pregovore Rusiji - kazao je Makron.

Dodao je da taj dogovor treba da bude zasnovan na principima i pravilima koji su utvrđeni pre trideset godina, "ne protiv ili bez Rusije, već s njom". Najavio je i da će s Nemačkom u okviru "normandijskog formata" nastaviti da traži političko rešenje za Ukrajinu, kao i da će tokom francuskog predsedavanja doći do reforme "Šengena", s ciljem da se poboljša zaštita spoljnih granica, uz jaču saradnju između država, uključujući i zajedničke snage za intervencije na granicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DŽO BAJDEN O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Zabrinut je, razmatraju se terapije i vakcine