KLAN NAZERBAJEVA U NEMILOSTI PREDSEDNIKA: Prvi čovek Kazahstana Tokajev čistkom diže rejting u narodu (FOTO)

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

17. 01. 2022. u 18:27

PREDSEDNIK Kazahstana Kasim Žomart Tokajev rešio je da otera sa političke scene klan bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva.

КЛАН НАЗЕРБАЈЕВА У НЕМИЛОСТИ ПРЕДСЕДНИКА: Први човек Казахстана Токајев чистком диже рејтинг у народу (ФОТО)

Foto: Arhiva

Na taj način Tokajev hoće da pokaže narodu da nema veze sa bogatom rodbinom bivšeg presednika koja iritra siromašniji deo stanovnika Kazahstana, koji živi loše. Osim tri zeta Nazarbajeva funkciju je morao da napusti i njegov sestrić Samat Abiš, koji je do sada bio prvi zamenik predsednika Komiteta nacionalne bezbednosti Kazahstana.

Minulih dana u Kazahstanu je kolala informacija da je Samat Abiš uhapšen, kao i njegov šef Karim Masimov. Međutim kasnije je saopšteno da je Samat Abiš na odmoru. U ponedeljak je predsednička informativna služba saopštila da je taj bliski rođak Nazarbajeva smenjen sa funkcije. Hoće li se i protiv njega povesti krivični postupak tek treba da se vidi. Jedno je već sada jasno, da je predsednik Tokajev optužio Komitet nacionalne bezbednosti, koji je nadređen svim bezbednosnim službama, da su prespavali pripremu pokušaja državnog udara. Istraga će pokazati jesu li bili u vezi sa organizatorima nemira.

Foto: Printskrin

Samat Abiš

U ponedeljak je takođe saopšteno da je i treći zet Nazarbajeva, kazahstanski oligar Timur Kulibajev (55), podneo ostavku sa funkcije predsednika Nacionalne komore preduzetnika „Atameken“. Na toj dužnosti je bio poslednjih osam godina. On je ujedno i predsednim Olimpijskog komiteta Kazahstana. Timur je bio i predsednik Kazahstanske asocijacije organizacija naftno-gasnog energetskog kompleksa „Kazenergy“. Njegova supruga Dinara (55) je na čelu Fonda obrazovanja i veliki akcionar Narodne banke Kazahstana.

Iz Timurovih funkcija se vidi koliko je on bio moćan čovek. Njegovo bogastvo časopis „,Forbs“ je procenio na 2,7 milijardi dolara.

„Novosti“ su već pisale da su dva druga zeta takođe morali da daju ostavke. Muž najmlađe ćerke Nazarbajeva Alije (42), Dimaš Dosanov, bio je predsednik Kompanije „Kaztransoil“ . Alija se bavi biznisom i rukovodi građevinskom kompanijom „Elitstroj“ a ujedno je i filmski producent.

Nevenčani muž najstarije ćerke Nazarbajeva, Darige (58), Kajrat Šaripov, bio je do pre neki dan direktor Nacionalne kompanije „KazahGas“.

Interesantno je da je prvi muž Darige Nazarbajeve Rahat Alijev bio upetljan u velike afere u Kazahstanu i na kraju se obesio u zatvoru u Beču. Rahat Alijev je karijeru počeo kao direktor „Kazahstanske farmacije“, da bi se kasnije prebacio u policijske obaveštajne strukture i na kraju je završio kao ambasador u Austriji. Ali, on je bio optužen za organizaciju kidnapovanja i ubistvo rukovodioca „Nurbakne“ u Alma Ati 2007 hodine. Zbog toga je došao u sukob sa tastom Nursultanom Nazarbajevim, pa je pobegao u Beč.

Foto: Arhiva

Dariga Nazabarjeva

Pokušao je da dobije azil pravdajući se da se nije slagao sa politikom tasta-vlastodršca. Međutim, posle određenog vremena bio je zatvoren i u zatvoru se obesio. Sa Darigom je imao troje dece, a ona se od njega razvela, navodno pod pritiskom oca.

Ako se analizira biografija Darige Nazarbajeve, vidi se da je otac nju pripremao za političkog naslednika. Ona je završila na Univerzitetu „Lomonosov“ u Moskvi fakultet istorije, kasnije je magistrirala i doktorirala. Bila je direktor televizije i informativne agencije „Habar“. U politici je dogurala do predsednika Senata Kazahstana, a sada je poslanik u parlamentu.

Ostareli Nursultan Nazarbajev (82) najverovatnije nije mogao ni da sanja da će od naziva oca nacije doživeti da mu viču – „odlazi starče“ i da mu u provinciji ruše spomenike.

Foto: Printskrin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri