ZAVRŠENI RUSKO-AMERIČKI PREGOVORI U ŽENEVI: Trajali su skoro osam časova

Novosti online

10. 01. 2022. u 17:10

RUSKO-američki pregovori o bezbednosnim garancijama završeni su u Ženevi. Pregovori su trajali skoro osam sati.

ЗАВРШЕНИ РУСКО-АМЕРИЧКИ ПРЕГОВОРИ У ЖЕНЕВИ: Трајали су скоро осам часова

Foto: Tanjug/AP

Sastanak je počeo oko 9 časova i održan je iza zatvorenih vrata u prostorijama Stalne misije SAD pri kancelariji UN u Ženevi. Pauze su bile samo zbog kratkog ručka.

Više od 50 novinara čekalo je kraj pregovora ispred zgrade, ali su tokom vremena na svojim pozicijama ostali samo predstavnici ruskih medija. Zaposleni u švajcarskom saveznom Ministarstvu spoljnih poslova su u nekoliko navrata nudili vrelu kafu i čaj za smrznute dopisnike.

Kasnije su se i ostali novinari vratili, pošto je prema preliminarnom planu sastanak trebalo da se završi oko 17 časova.

Rusku delegaciju na pregovorima predvode zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin. Na čelu Amerikanca je zamenica državnog sekretara Vendi Šerman.

U nedelju je održan preliminarni sastanak u formatu radne večere. Nakon sastanka Rjabkov je rekao da je razgovor bio težak, ali poslovan i naglasio da je Moskva spremna da sasluša stav SAD, ali da je konstruktivan dijalog moguć samo u kontekstu revizije odluka budimpeštanskog samita o budućnosti Ukrajine i Gruzije u NATO-u.

Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajenje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori