RUSI PRVI PUT BEZ "PRUŽENE" RUKE: Koji su realni dometi predstojećih razgovora o bezbednosti dveju supersila

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

10. 01. 2022. u 07:14

KONSULTACIJE delegacija Rusije i SAD o garancijama bezbednosti, koje će se održati u ponedeljak u Ženevi, mogle bi da se završe jednim sastankom ako Amerikanci ne budu hteli da uvaže zahteve Rusije.

РУСИ ПРВИ ПУТ БЕЗ ПРУЖЕНЕ РУКЕ:  Који су реални домети предстојећих разговора о безбедности двеју суперсила

Sergej Rjapkov, Foto MIP.RF

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov, koji predvodi rusku pregovaračku delegaciju u Ženevi, u nedelju je ponovio preciznu poziciju Moskve u dijalogu koji žele da vode sa predstavnicima Amerike. Rusija će insistirati na tome da nema širenja NATO na istok i da se američke rakete ne mogu nalaziti u blizini ruskih granica.

U nedelju uveče u Ženevi će se sastati ruska i američka delegacija, i to će biti "uvertira" ovih važnih pregovora.

- Ne isključujem scenario da Amerikanci i njihova grupa podrške, zemlje članice NATO, ne prihvate ruski predlog. Mi nemamo iluzija, ali u Ženevu ne idemo sa ispruženom rukom. Imamo precizno formulisan zadatak i svoje uslove za rešavanje pitanja garancija bezbednosti - objasnio je Sergej Rjapkov. On je ukazao da, ako ruska delegacija ne vidi spremnost druge strane da uvaži ruske prioritete i reaguje konstruktivno, tada će dijalog biti bespredmetan.

Pre odlaska iz Moskve Rjapkov je otvoreno rekao da ne oseća optimizam. On je kazao da Moskva želi da se dogovori brzo i bez pauza. Ali očekivati progres, i to brzi, bilo bi naivno.

Posle konsultacija u Ženevi 12. januara ruska delegacija će se sresti u Briselu sa delegacijom NATO. Posle toga biće još jedan sastanak u Beču organizaciji OEBS.

Rusija je 17. decembra objavila tekst predloga dogovora za bezbednost i predala ga je predstavnicima SAD.

Već ranije je Rjapkov govorio da Rusija ne namerava da ide na jednostrane ustupke koje očekuju u SAD. Rjapkov nije skrivao razočarenje izjavama koje su stizale iz Brisela i Vašingtona. Iz tih izjava se vidi da Vašington i Brisel nisu spremni da daju garancije da se NATO neće širiti na istok.

Zasad je Zapad spreman da se dogovori samo o ograničenju vojnih manevara.Osim toga, predsednik Džo Bajden je kazao da je spreman da razgovara o tome da u Ukrajini ne budu američke rakete.

- Traženje da Moskva daje ustupke ne može biti konstruktivna osnova za predstojeće razgovore u Ženevi - ističe Rjapkov. On kaže da spekulacije na Zapadu o tome šta bi Rusija trebalo da uradi ne doprinose dobroj pregovaračkoj atmosferi. Sve pokazuje da će razgovori u ponedeljak biti teški.

Bajdenova "grupa podrške", kako u Moskvi nazivaju zemlje NATO, ponavlja da "Rusija nema pravo da određuje ko će biti član atlantskog vojnog saveza". A što se tiče raketa u Briselu, oni govore da Amerika ima obavezu da brani članice NATO.

Ako se konsultacije u Ženevi završe bez ikakvih rezultata, onda je teško očekivati da se bilo kakav napredak postigne na susretu NATO-Rusija u Briselu. Zbog toga u Moskvi smatraju da se dogovor o bezbednosti može postići samo ako dođe do dogovora između Moskve i Vašingtona.

BEZ POSREDNIKA I UVIJANjA

Ako se konsultacije u Ženevi završe bez ikakvih rezultata, onda je teško očekivati da se bilo kakav napredak postigne na susretu NATO-Rusija u Briselu. Zbog toga u Moskvi smatraju da se dogovor o bezbednosti može postići samo ako dođe do dogovora između Moskve i Vašingtona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja