MAKRON STAO IZA SVOJIH REČI: Nevakcinisani nisu građani!

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

07. 01. 2022. u 20:04

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je u petak potvrdio da stoji iza svojih reči koje je izgovorio u nedavnom intervjuu, kada je poručio da ima želju da kinji nevakcinisane, upotrebivši za to francusku žargonsku reč "emmerder", koja se na neki način smatra psovkom, i može da znači i "zavitlavati," pa i nešto teže.

МАКРОН СТАО ИЗА СВОЈИХ РЕЧИ: Невакцинисани нису грађани!

Foto: Printscreen

S tim u vezi, inače, francuski mediji su objavili i tekstove o tome koliko su se strani novinari našli u nedoumici kako da prevedu ovu reč, koja je tako dobila približna značenja od Amerike, preko Nemačke i Italije, do Japana.

Makronova poruka izazvala je velike kontroverze u zemlji, a većina Francuza izjavila je da joj se ne dopada kad predsednik koristi takav rečnik, iako je bilo dosta onih koji su poručili da je Makron samo glasno rekao što većina misli. Tako je 53 odsto ispitanih izjavilo da je šokirano ovom izjavom. Ali, ako se ne slažu s formom, većinski podržavaju suštinu izrečenog stava.

Da bi se shvatio kontekst Makronove izjave, treba istaći da u Francuskoj trenutno ima dana i sa preko četiri stotine hiljada novozaraženih. Vakcinisano je, inače, preko 90 odsto starijih od 12 godina. Procenjuje se da u tom uzrastu, od ukupno 67 miliona stanovnika, nije imunizovano oko pet miliona ljudi.

BONUS VIDEO - POSLEDNjE ŠTO VIDE LjUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja