KORONA OSTAVLJA OŽILJKE NA BUBREZIMA: Istraživanje nemačkih i holandskih naučnika objavljeno u stručnom časopisu

B.B.

07. 01. 2022. u 15:43

ISTRAŽIVANjE nemačkih i holandskih naučnika pokazalo je da "kovid-19" prouzrokuje direktno oštećenje ćelija unutar bubrega, stvarajući ožiljke na tkivu. Rezultate studije objavili su u časopisu "Cell Stem Cell".

КОРОНА ОСТАВЉА ОЖИЉКЕ НА БУБРЕЗИМА: Истраживање немачких и холандских научника објављено у стручном часопису

Foto: Profimedia/Ilustracija

Naučnici tvrde da tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može da ukaže na potencijalno oštećenje organa na duži rok. Uporedili su tkiva bubrega pacijenata sa kovidom, bolesnika koji su imali problema sa plućima i zdravih ljudi.  Ustanovili su da je bubrežno tkivo pacijenata obolelih od korone imalo mnogo više ožiljaka, nego ostala tkiva koja su analizirali.  

Nakon što su ustanovili da kovid-19 oštećuje bubrege, istraživači su pokušali da ustanove na koji način virus u tomu uspeva. Da bi to istražili, naučnici su u laboratoriju uzgojili mini bubrege - organoidi, koje su inficirali živim SARS-CoV-2 virusom da bi ustanovili kakav je direktan efekat virusa na bubrežne ćelije. Otkrili su ožiljke na organoidima bubrega i pratece signale koji "doprinose procesu stvaranja ožiljaka".  

Studija ukazuju na to, da bi rezultati istraživanje u SAD koje je pokazalo smanjenu funkciju bubrega u više od 90.000 osoba koje su preživele kovid-19, mogli da bude posledica direktnog delovanja ovog virusa na bubrege, koji izaziva stvaranje ožiljaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini