PUTIN "CIRKONOM" ČESTITAO BOŽIĆ BAJDENU: Bela kuća nije dočekala poruku iz Moskve

RUSKI predsednik Vladimir Putin nije čestitao Božić američkom kolegi Džozefu Bajdenu, saopštili su u Kremlju.

ПУТИН ЦИРКОНОМ ЧЕСТИТАО БОЖИЋ БАЈДЕНУ: Бела кућа није дочекала поруку из Москве

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Ali moskovski novinari su napisali da je Bajden uoči rimokatoličkog Božića dobio "poklon" od Rusije. U zoru je prvi put ispaljen plotun hipersoničnih raketa "cirkon" koje lete brzinom od 9 maha.

DIJALOG I "ODGOVORI"

AKO američki predsednik i NATO odbiju predlog Rusije da dobije pismene garancije, Putin će imati odgovor koji će mu pripremiti vojni vrh. A kakav će konkretno biti zavisi od predloga koje će napraviti ruski vojni eksperti, kazao je Putin u nedeljnoj TV emisiji "Moskva, Kremlj, Putin".

Putin je to ispitivanje raketa nazvao velikim događajem u životu zemlje i važan korak u podizanju bezbednosti Rusije. Sa vidnim zadovoljstvom je istakao da takvo oružje nema niko na svetu.On je svestan da će ga jednog dana napraviti suparnici, ali Putin kaže da će tada Rusija imati odbrambene sisteme za zaštitu od hipersoničnog oružja.

Do sada su bila pojedinačna ispitivanja hipersonične rakete koja je sposobna da pogađa ciljeve na vodi i kopnu na razdaljini većoj od hiljadu kilometara. Najnovije uspešno plotunsko gađanje je dokaz da će uskoro početi serijska proizvodnja. Raketu je napravila Vojno-industrijska korporacija, tačnije mašinogradnja iz Reutova, grada u Podmoskovlju.

Predsednik Putin je 20. decembra odlikovao Ordenom heroja Rusije Borisa Obnosova, generalnog konstruktora i direktora "korporacije taktičog raketnog naoružanja", koja je lider u pravljenju jednog broja ruskih raketa.

PUTIN IGRA KAO VELEMAJSTOR

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin misli ne za jedan ili dva koraka unapred, kada je reč o pitanjima ruske bezbednosti, već kao pravi šahista proračunava svaki potez, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je za TV Rusija 1 rekao da Putin ima, verovatno, sposobnosti veće čak i od velemajstora. Peskov je dodao da su Putinove reči o zaštiti nacionalne bezbednosti tokom nedavne godišnje konferencije za novinare bile emotivne, jer Zapad, kako je istakao, poslednjih decenija sistematski obmanjuje Rusiju. "Kada god govori o nacionalnim interesima i bezbednosti zemlje, Putin je emotivan, ali njegove formulacije zbog toga nisu manje iscrpne", veli Peskov

Osim mnogo hvaljenih raketnih PVO sistema S-350, zatim S-500 "Prometej" koji tek treba da stigne u ruske jedinice, nedavno je u Sočiju na sastanku Putina i vojnog vrha rečeno da se radi i na najnovijem sistemu S-550. Amerikanci smatraju da je upravo tim novim sistemom S-550 nedavno uništen na kosmičkoj orbiti ruski "mrtvi" satelit "Kosmos-1408".

Taj satelit je uništen kinetički, dakle fizičkim kontaktom a ne bojevom glavom. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predložio je Rusiji da sastanak Saveta Rusija - NATO bude održan 12. januara 2022. godine, kada se u Briselu održava sednica Vojnog komiteta NATO na nivou načelnika generalštabova, rečeno je agenciji TASS u pres-službi Alijanse tokom jučerašnjeg dana.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna