PREPORUKA DA SE RADI OD KUĆE: Švedska pooštrava ograničenja i uvodi nove mere zbog omikrona

Tanjug

21. 12. 2021. u 16:26

ŠVEDSKA će u sklopu novih mera protiv korona virusa pozvati sve zaposlene da rade od kuće ukoliko je to moguće i nametnuti stroža pravila za socijalno distanciranje, saoštila je danas Vlada te zemlje.

ПРЕПОРУКА ДА СЕ РАДИ ОД КУЋЕ: Шведска пооштрава ограничења и уводи нове мере због омикрона

Foto: AP

Kako prenosi Rojters, broj novih slučajeva u zemlji, koja je prošle godine izazvala međunarodnu pažju zbog odbijanja uvođenja strogog karantina, porastao je poslednjih nedelja kada je većina anti-kovid mera postepeno ukinuta. Najnovije mere protiv korona virusa uključuju ograničenje od 50 ljudi na privatnim okupljanjima i zahtevaju kovid propusnice za javne događaje na kojima je više od 500 ljudi. Iako su brojevi hospitalizovanih pacijenata, kao i pacijenata na intenzivnoj nezi i dalje među najnižim u Evropi, oni su takođe počeli da rastu.

- Sada moramo da preuzmemo zajedničku odgovornost i moramo da se prilagodimo novoj situaciji - rekla je premijerka Magdalena Anderson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Takođe je dodala da razume građane da su umorni od pandemije i mera, ali, kako je navela, sada imamo novi soj virusa, što znači da smo u novoj situaciji.

U međuvremenu, švedska Agencije za javno zdravlje upozorila je da tempo novih infekcija nastavlja da raste u narednim nedeljama i da dostiže svoj vrhunac u januaru. Zemlja bi, prema projekciji, sredinom januara mogla da ima više od 15.000 novih dnevnih slučajeva korona virusa i to u najgorem scenariju.

Projekcija Agencija je uzimala u obzir širenje zaraznijeg omikron soja, pod pretpostavkom da je za 25 odsto zarazniji od delte i uzimajući u obzir različite stepene zaštite koju nude vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RUSI POTVRDILI: Tržni centar je pogođen, ali nije naša greška