RUSIJA ŽELI GARANCIJE: Moskva predstavila predlog za jačanje mira, očekuje da SAD i NATO počnu sa pisanjem na čistom listu papira

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

17. 12. 2021. u 23:29

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije objavilo je na svom sajtu projekt dogovora Rusije, sa jedne, i NATO i SAD, sa druge strane, o garancijama bezbednosti. Rusi predlažu da se kao prvo isključi mogućnost daljeg širenja NATO i ulazak Ukrajine u tu vojnu alijansu. Druga tačka dogovora bi zabranjivala razmeštanje dopunskih vojnika i oružja izvan zemalja u kojima su oni bili u maju 1997. godine, dakle do ulaska u NATO zemalja iz Istočne Evrope.

РУСИЈА ЖЕЛИ ГАРАНЦИЈЕ: Москва представила предлог за јачање мира, очекује да САД и НАТО почну са писањем на чистом листу папира

Arhiva

Rusi traže da NATO nema bilo kakvu vojnu delatnost u Ukrajini, Istočnoj Evropi, Zakavkazju i Centralnoj Aziji.

U projektu piše i da se ne raspoređuju rakete malog i srednjeg dometa tamo odakle može da se gađa teritorija druge države.

Što se tiče vojnih manevara, Rusi insistiraju da se u prigraničnim pojasevima ne izvode vežbe u kojima učestvuje više od jedne brigade. O vojnim vežbama bi se razmenjivale informacije.

Vrlo je važno i to što Moskva poziva da ubuduće teški bombarderi sa atomskim i drugim oružjem ne lete izvan svojih granica. Takođe se insistira da vojni brodovi ne ulaze u vode odakle mogu da gađaju ciljeve na tuđoj teritoriji.

NATO bi morao da se obaveže da ne postavlja atomsko oružje u drugim zemljama i da se uništi infrastruktura koja bi se mogla koristiti za upotrebu atomskog oružja.

U projektu dokumenta o garancijama bezbednosti se kaže da bi potpisnici trebalo da potvrde da jedni druge ne smatraju protivnicima i da sve sporove rešavaju mirnim putem, suzdržavajući se od primene vojne sile. Takođe se traži da se sve strane obavežu da neće stvarati uslove koji se mogu ocenjivati kao opasnost drugoj strani. Zbog toga treba da se otvore i telefonske "crvene linije" za hitne kontakte.

Predlog dokumenta je napisan na ruskom, engleskom i francuskom jeziku.

Ako se pažljivo analizira ruski predlog dokumenta, jasno je da Moskva traži da NATO ne pravi prsten oko Rusije i da se u bivšim socijalističkim zemljama ne stacionira atomsko oružje i ne pravi infrastruktura koja bi se mogla koristiti za raketni napad protiv Rusije.

Predlog Moskve je u pismenoj formi predat Amerikancima. On je uručen pomoćnici državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

- Naš predlog nije pisan po "principu menija", ne može se iz njega uzeti samo ono što se nekome sviđa - kazao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjapkov. - Zato pozivamo SAD i zemlje NATO da gledaju na sve na nov način i da počnu da pišu istoriju odnosa sa Moskvom na čistom listu papira.

SAD: VIDELI SMO PREDLOG

PORTPAROLKA Bele kuće Džen Psaki potvrdila je u petak da su SAD videle predlog Rusije o pregovorima i da će o njemu razgovarati sa evropskim saradnicima i partnerima. "Neće biti razgovora o evropskoj bezbednosti bez naših evropskih saveznika", rekla je ona novinarima. Rusija je spremna da pošalje svog pregovarača "u svakom momentu" da započne razgovore sa SAD o bezbednosnim garancijama.

ŠTA JE SVE ZAPAD MOSKVI OBEĆAO

U vreme dok su bivši sovjetski i ruski lideri Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin mislili da će stvoriti idilične odnose sa SAD i NATO, njima su na Zapadu obećavali na početku da se vojna alijansa neće širiti na istok. U vreme Gorbačova, dok je još postojao Varšavski pakt, on i nije mogao da traži potpisivanje dogovora da NATO neće doći do granica SSSR-a. Ali, kad su počeli razgovori oko ujedinjenja dve Nemačke, Gorbačovu je obećavano da se NATO neće ni metar širiti na Istok.

Jeljcin je pokušavao da sa Klintonom razgovara i postigne dogovor, ali ga američki predsednik nije doživljavao kao ozbiljnog sagovornika. Klinton se pravdao da ne može da kaže bivšim sovjetskim saveznicima i republikama na Baltiku da ih neće primiti u NATO jer je to želja njihovih naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)