DOBAR SAVET RIJADU: Uporedite ruske PVO sisteme sa američkim Patriotima

P. Z. S. /rt.com

15. 12. 2021. u 20:18

PROTIVRAKETNI sistem koji je razvio Almaz-Antej, ruski odbrambeni izvođač, za strane kupce je specijalizovao pvo sistem koji bi bio od posebnog interesa za Saudijsku Arabiju, objasnio je vojni ekspert za RT.

ДОБАР САВЕТ РИЈАДУ: Упоредите руске ПВО системе са америчким Патриотима

Foto printskrin tvzvezda.ru

Saudijskom rukovodstvu “dobar savet” bi bio da obrati pažnju na novi sistem, nazvan Abakan, predložio je Mihail Hodarenok, penzionisani pukovnik koji je služio u ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama.

Ovaj sistem može da ublaži praktično sve brige koje kraljevstvo ima u pogledu odbrane od taktičkih balističkih projektila uz minimalne troškove i maksimalnu efikasnost.

98R6E Abakan je prvi put predstavljen javnosti prošle godine tokom Armi Ekspo u Rusiji. Izvozno orijentisani proizvod izveden je iz domaćeg sistema protivvazdušne odbrane Almaz-Antei S-300V4 i bio je skrojen za borbu protiv taktičkih balističkih projektila.
To je upravo pretnja sa kojom se Saudijska Arabija trenutno suočava od svojih protivnika u Jemenu, koji redovno ispaljuju balističke projektile, uključujući i na samu Saudijsku Arabiju. Rijad se sa ovim problemom nosi ispaljujući baraže raketa sa postavljenih sistema zemlja-vazduh američke proizvodnje MIM-104 Patriot.

Kao specijalizovano sredstvo, novi ruski sistem može da odradi posao bolje od Patriota, koji su dizajnirani da presretnu širi spektar pretnji, tvrdi Hodarenok.

-Pre Abakana niko nije napravio sistem protivvazdušne odbrane za ovu usku primenu. Baš kao što ne postoji sistem dizajniran da sruši specifično A-10 Tanderbolr ili čak posebno krstareće rakete koje se lansiraju iz vazduha ili sa broda. Savremeni sistemi imaju tendenciju da budu višenamenski, rekao je on.

Radar ruskog sistema za otkrivanje i ciljanje, 98L6AE Jenisej-E, može se koristiti za kontinuirano praćenje određenog sektora – što bi bilo neophodno u slučaju Saudijske Arabije – i može otkriti ciljeve poprečnog preseka od čak 0,01 kvadratni metar ( 0,10 kvadratnih stopa), prema specifikacijama.

Lanser je u suštini isti kao kod S-300V4. Presretač se lansira vertikalno, što može uštedeti ključne sekunde tokom postavljanja. Potrebno je oko tri minuta da se pripremi unapred postavljena baterija Abakan, ili 15 minuta ako je sistem raspoređen nakon repozicioniranja, rekao je Almaz-Antei.

Sam presretač, 9M82MDE, je modifikacija teže rakete koja se koristi u sistemu S-300V4. Almaz-Antej je rekao da novi sistem može da obara balističke rakete koje dolaze brzinom do 4.000 metara (13.000 stopa) u sekundi na dometu između 12 i 40 km (sedam i 12 milja) i na visinama od 2 do 30 km (jedan do 18 milja). Puna baterija od četiri lansera imala bi na raspolaganju osam projektila i mogla bi ih sve ispaliti kako bi istovremeno srušila do četiri cilja.

Relativna jednostavnost i automatizacija ruskih sistema znači da im je za rad potrebno manje obučenog osoblja.

Potencijalni strani kupci mogli su da pogledaju Abakan u novembru, tokom Dubai Air Show 2021, iako Almaz-Antei nije uključio opciono komandno-kontrolno vozilo u demonstraciju.

BONUS VIDEO: Goreće nebo i zemlja: Ovoga treba da se plaše neprijatelji Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!