NI SO, NI RIZLA: Nemci pronašli ekonomski i ekološki prihvatljiviji način da reše problem puteva okovanih ledom
TREĆU godinu zaredom u Bavarskoj je klasični način odmrzavanja puteva pomoću soli zamenjen odmrzavanjem pomoću prerađene tečnosti od krastavaca, a sve kako bi se uštedela so i očuvala okolina.
Zimska služba od kraja 2019. godine koristi prerađenu vodu iz proizvodnje kiselih krastavaca koja se obogaćuje dok ne postigne dovoljan udeo soli (21% NaCl).
Već nakon testne faze postalo je jasno da je prerađena voda od krastavaca ekonomski i ekološki prihvatljivija nego obična so za puteve, navodi Geo.de, prenosi Večernji list. Premda se voda od krastavaca koja sadrži so do sada zbrinjavala putem kanalizacionog sistema, ona se sada šprica na puteve.
U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura. Bavarske vlasti na ovaj način štede so i vodu, a proizvođač krastavaca je na dobitku takođe jer mora da uloži značajno manje novca u prečišćavanje otpadnih voda.
(Telegraf)
Preporučujemo
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove
Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.
14. 05. 2024. u 10:00
VELIKI JURIŠ NA HARKOV: Počelo oslobađanje važnog mesta - "Ruske trupe samouvereno idu napred" (MAPA)
RUSKE trupe počele su oslobađanje mesta Lipci u Harkovskoj oblasti, rekao je na Prvom kanalu šef regionalne administracije Vitalij Gančev.
16. 05. 2024. u 15:53
TAKO MLAD: Otkriven uzrok smrti muža Zvezde Granda - otac mu umro pre mesec dana
PAR je intimu ljubomorno čuvao od javnosti.
16. 05. 2024. u 17:05 >> 17:37
Komentari (2)