DOGOVOR O MIRU DVE KOREJE: Pjongjang, Seul, Vašington i Peking postigli saglasnost, u principu

D. D. S.

13. 12. 2021. u 13:00

U principu su se Severna i Južna Koreja, Amerika i Kina saglasili da zvanično proglase kraj Korejskog rata, koji je okončan primirjem pre skoro 70 godina, rekao je predsednik Južne Koreje Mun Džein. Ali, dodao je, tek predstoje pregovori u vezi sa zahtegvima Severne Koreje.

ДОГОВОР О МИРУ ДВЕ КОРЕЈЕ: Пјонгјанг, Сеул, Вашингтон и Пекинг постигли сагласност, у принципу

Foto: EPA

Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, podelio je Korejsko poluostrvo, a odnosi Severne Koreje i Južne Koreje su od tada napeti. Glavni saveznik Severne Koreje je Kina, a Južne SAD.

Uskoro ističe mandat južnokorejskog predsednika, koji se zalaže za zvanično proglašenje primirja, što je obeležilo njegov celi mandat. Međutim, kako navodi britanski Bi-Bi-Si, mnogi smatraju da je potpisivanje mie teško ostvarivo, s obzirom da je Kim Džo-Jong, uticajna sestra severnokorejskog vođe Kima Džong-Una, nagovestila da bi Pjongjang bio otvoren za pregovore, ali samo pod uslovom da Amerika odustane od onoga što je nazvala "neprijateljskom politikom".

Severna Koreja se, naime, protivi prisustvu američkih trupa u Južnoj Koreji - zajedničkim vojnim vežbama Amerike i Južne Koreje, kao i sankcijama koje su Amerikanci inicirali zbog severnokorejskog programa naoružanja.

Amerika je, s druge strane, više puta ponavljala da Severna Koreja mora da odustane od nuklearnog oružja da bi sankcije bile ukinute. Predsednik Južne Koreje je prethodno istakao da bi zvanična deklaracija o okončanju rata ohrabrila Severnu Koreju da odustane od nuklearnog oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo